a mindennapi élelmezés került veszélybe

2021.03.20. 07:00

Segítségre szorul a csácsi állatsimogató

Száz négylábú és szárnyas jószág mindennapi élelmezése került veszélybe a járvány miatt elrendelt korlátozások következtében.

Arany Gábor

Vigh László és Kovács Zoltán az állatsimogató egy lakójával, egy tevével

Fotó: Pezzetta Umberto

Erről is szó esett pénteken délelőtt a megyeszékhelyen, a csácsi-hegyi állatsimogatónál tartott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a korlátozások miatt tavaly csak három hónapon át fogadták a látogatókat, ez évben pedig még nem nyithattak ki. Az elmaradt bevételek miatt veszélybe került az ott élő állatok élelmezése.

Vigh László és Kovács Zoltán az állatsimogató egy lakójával, egy tevével
Fotó: Pezzetta Umberto

A helyzetről értesülve Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos egy vállalkozó segítségét kérte, s ennek eredményeképpen tegnap három zsák búzát és három zsák kukoricát is átadott a Csácsi-hegyen. Ezenkívül még szénára lenne nagy szükség, tette hozzá Kovács Zoltán, aki feleségével, Hemera Mónikával működteti hatodik éve az állatok otthonát. Mindezt napi munkájuk mellett látják el barátokkal, alkalmi segítőkkel közösen. Az állatok élelmezésére, ellátására havonta legalább 750 ezer forintot kell költeni, árulta el Kovács Zoltán. A bevételeik korábban fedezték a fenntartás költségeit, de a járvány megjelenése óta teljesen ellehetetlenült a helyzetük.

A mihamarabbi megnyitást remélve próbálnak fennmaradni, de már a bezárás gondolata is felmerült, miközben időről időre érkezik hozzájuk segítségre szoruló állat. A napokban például pár napos, anyját vesztett vadmalacot fogadtak be. Kovács Zoltán elmondta: el kellett már adniuk néhány dolgot, a telküket, és búcsút vettek néhány állattól is, hogy a többiek maradhassanak, miközben itt mindenki családtagnak számít.

A csácsi vadaskert a Facebookon is megtalálható Állatkert, Állatsimogató és Állat­otthon Egyesület néven, ott lehet tájékozódni a támogatások módjáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában