Elszórt borosüvegek

2021.03.22. 07:00

Polgárőrök számolták fel a szemétdombokat az Öreghegyen

A csillagászati tavasz első napján, szombaton, a metsző északi szél hűtötte plusz 3,5 Celsius-fokos zegernye időben takarították ki Besenyő- Öreghegyet a helyi polgárőrök.

Fincza Zsuzsa

A Péter-Pál-kápolnától indultak útnak a polgárőrök és pártolóik. A képen (b–j) Tibák István, Csóka Zoltán, Fülöp György, Horváth Gabriella, Dancs István, Kerkainé Zsuzsa, Kerkai László, Kiss Ernő, Boronyák Gergő, Zsálek Szilárd, Borsos István, Varga Erika, Varga Erika (2) és Gecse Péter Fotó: Fincza

Fotó: Picasa

A hajdan lakott helynek számító dombvonulatot ma is egyre többen választják otthonuknak, ami nem is csoda, hiszen a gyönyörű környezethez, a friss levegőhöz teljes összkomfort társul, beleértve a villany-, a vezetékes ivóvíz-, a gáz- és a szennyvízcsatorna- hálózat mellett a szervezett szemétszállítást is. A hét éve alakult, jelenleg 79 tagot és legalább annyi pártoló támogatót számláló civil szervezet ötödik alkalommal szövetkezett a városi önkormányzat hulladékszállító cégével, amely a köztisztasági akcióhoz ezúttal is biztosította a szükséges felszerelést, majd az összegyűjt limlomot el is szállította.

A horhosokból furgonnal szállították a konténerekhez a zsákokban összegyűjtött szemetet Fotó: Fincza Zsuzsa

Az előzetes terepszemlén tapasztaltak alapján a szemeteszsákok mellé ezúttal két 5 köbméteres konténert kértek a lelkes önkéntesek.

Kora délután a Péter-Pál-kápolna mellett gyülekező polgárőrök meglepődve vették észre, hogy a közelben kihelyezett nagyméretű hulladékgyűjtő konténert valakik már jól megpakolták mindenféle kacattal, építési maradékkal, megkoronázva a kupacot egy kimustrált pedálos gyermekautóval.

A Péter-Pál-kápolnától indultak útnak a polgárőrök és pártolóik. A képen (b–j) Tibák István, Csóka
Zoltán, Fülöp György, Horváth Gabriella, Dancs István, Kerkainé Zsuzsa, Kerkai László, Kiss Ernő, Boronyák Gergő, Zsálek Szilárd, Borsos István, Varga Erika, Varga Erika (2) és Gecse Péter Fotó: Fincza

– Az is haladás, hogy nem valamelyik környező kiserdőből kellett ezeket is összeszednünk és idecipelnünk – emelte ki a látvány pozitív oldalát Borsos József, a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, hozzátéve: lényegesen kevesebb az utak mentén szétszórt hulladék, mint korábban.

– Ebben szerepe van annak, hogy még a bűnmegelőző járőrözés közben sem fordítjuk el a fejünket, ha az út mentén szemetet látunk, azt vagy felszedjük azonnal, vagy ha kell, megszervezzük az elszállítását – magyarázta a hegyen élő Varga Erika szolgálatvezető.

– A zalai polgárőrség egészére jellemző, hogy a külterületek ellenőrzése mellett a természet védelme is szívügye – tette hozzá Dancs István, az öreghegyi egyesület elnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese. – A hegyhátunkon egy országos túraútvonal vezet át, gyakran járnak erre bakancsosok, kerékpárosok, nem szeretnénk, ha azt hinnék, valamilyen rendetlen népek élnek erre.

– Az érem másik oldala, hogy a szemetet nem a hegylakók vagy a gazdák szórják el, hanem az erre járók – állította határozottan Borsos István és párja, Varga Erika (a szép nevet ketten is viselik az egyesületből). – A területünkön, az út mellett van egy kis fenyves, azt rendszeresen teleszórják üres energiaitalos, sörös- és cigisdobozokkal, mehetünk utánuk takarítani.

Gyenge Tibor és Klárika, a felesége 7 éve költöztek ki a belvárosból Öreghegyre. A Boszi-közben, ahol élnek, máskor sem tűrik meg a szemetet, de ezúttal a Tuja sor, a Boglárka és a Pityke utca lomtalanítását is felvállalták. A legtöbb szemetet – főleg üres borosüvegeket – a „Rózsa domb” utca déli részén szedték össze. Üvegből, sörösdobozból a „Rózsa domb” északi részét fürkésző Héder fivéreknek, Barnabásnak és Zsoltnak is jutott bőven, ők az út menti akácosból még egy komplett WC-felszerelést is begyűjtöttek.

– Egy kis öröm ebben a pandémiás nehéz időben, hogy a külterületeket is beleértve tiszta, kitakarított várossal köszönthettük az idei tavaszt, s ebben a munkában példaértékű a polgárőrök részvétele. A sorból kiemelkednek az öreghegyi civil szervezet tagjai, pártolói – summázta a csurig megrakott hulladékgyűjtők láttán Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a térség városházi képviselője, aki a szemétszedésből tevőlegesen is kivette a részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában