Frissen Zalából

2021.03.31. 07:00

Nemzetközi online összefogás az autizmussal élők érdekében

A kanizsai Alapítvány az Autista Gyermekekért mint kezdeményező, a szlovákiai Konrádko Oz és az erdélyi Pro Autist Alapítvány figyelemfelhívó online kampányt indított közösen, Határtalan autizmus címmel az autizmus április 2-ai világnapja alkalmából.

Benedek Bálint

Győrfy Anikó

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

- Az autizmus nem ismer országhatárokat, ez az állapot az egész világon a népesség egy százalékát érinti – fogalmazott Győrfy Anikó, az Alapítvány az Autista Gyermekekért kuratóriumi elnöke. – Ezek az emberek ugyanolyan életre vágynak, mint neurotipikus embertársaink (akiknél nem diagnosztizálják az autizmust, illetve más intellektuális vagy fejlődésbeli különbséget). Az autizmusból eredő akadályozottságaik miatt viszont nem egyszerű a társadalmi életben való részvételük. Elfogadással segíthetünk nekik, hogy minél teljesebb életet élhessenek.

Győrfy Anikó
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kampány célja az autista emberek kreativitását megjelentetni, valamint az autistákkal szembeni előítéletek csökkentésének fontosságára felhívni a figyelmet.

A kampány az Alapítvány az Autista Gyermekekért Facebook-oldalán kísérhető figyelemmel. Csatlakozni egy autista személy által alkotott kreatív műről (bármilyen technikával készült: rajz, fotó, építmény) készült fényképpel, #ha­tár­ta­lan­autizmus hashtaggel lehet.

Győrfy Anikó elmondta: az autizmus olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus-spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a neurotipikus embereké. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit.

Máshogy jár az agyuk, mint a többségé
Fotó: Shutterstock

Az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvas gesztusokból, és gyakran nem érti a hasonlatokat, szófordulatokat.

– Szakmai fogalmakkal élve tartós a deficit a szociális kommunikációban, érdeklődésben és aktivitásban – folytatta. – A legújabb kutatások szerint minden 68. ember autista. Sokan akadályozottságuk és a társadalmi előítéletek miatt titkolják állapotukat, illetve „önkéntes karanténba” kényszerülve élik mindennapjaikat. Úgy gondoljuk, ha a társadalom minél nagyobb része megismerné és elfogadná az autizmust, akkor összefogással lebonthatnánk e bezártság falait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában