Koronavírus Zalában

2021.03.08. 07:00

Most hogyan tovább? A termelői piacok működhetnek – zalai érintetteknél érdeklődtünk

Néhány kivételtől eltekintve hétfőtől két hétre bezárnak az üzletek és a szolgáltatók, a tavaszi szünet végéig pedig digitális oktatásra tér át valamennyi iskola. Összeállításunkban érintetteket kérdezünk, a gazdaság szereplőit például arról: most hogyan tovább?

Péter B. Árpád

Bálint-napra csókpadok csábították a belföldi látogatókat Hévízre, képünkön ezek egyikét díszíti Morvai Anikó. Az újabb program elmarad, de amint lehet, pótolják

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Kezdjük a kivétellel: az élelmiszerboltok mellett a piacok is működhetnek, így a helyi, kézműves termékekhez továbbra is hozzájuthatnak a vásárlók. A Hévízi Termelői Piac vezetője a hétvégén már megkapta az erről szóló jegyzői határozatot, így a vásártér a megszokott nyitvatartással üzemel a következő időszakban is.

- Tavaly tavasszal hiba volt bezárni a helyi piacokat, az agrárminiszter erőteljes fellépése kellett ahhoz, hogy ezek újranyithassanak – mondta lapunk kérdésére Benkő Lajos, a hévízi piac vezetője. – Akkor emiatt, a húsvét előtti időszakban a termelők és a kézműves alkotók komoly veszteséget szenvedtek el, vásárlóink pedig a nagyáruházakba kényszerültek.

A szakember úgy fogalmazott, életszerű és jó döntés az is, hogy a mezőgazdasági boltokra sem vonatkozik a zárlat, mert például ha a sárgabarackfa virágzásnak indul, nehéz elmagyarázni a moníliának, hogy ne pusztítson, mert csak később lehet beszerezni a permetezéshez szükséges vegyszert.

Bálint-napra csókpadok csábították a belföldi látogatókat Hévízre, képünkön ezek egyikét díszíti Morvai Anikó. Az újabb program elmarad, de amint lehet, pótolják Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Benkő Lajos szerint a hévízi piacon a vártnál kisebb forgalom lesz, és nemcsak a külföldi vendégek elmaradása miatt, hanem azért is, mert a korlátozó intézkedések a magyarokat is visszatartják, s érthetetlen módon inkább zárt térbe, nagyon sok ember közé mennek, mert „ott minden egy helyen van”.

- Láttam a híradóban, az elmúlt hétvégén tömegek rohanták meg a multikat húsáruért, amit már csak azért sem értek, mert ott átlagosan négyezer forintért lehet kapni gyorspácolt, vagyis gyengébb minőségű sonkát, míg nálunk például 2600 forintba kerül olyan termék, ami egy hónapig állt páclében, majd kiszárították.

Azt mondta, a szabadtéren lévő vásárterek biztonsági szempontból is előnyösebbek a nyitott tér miatt, ahol a távolságot könnyebb megtartani.

Kapcsolódó tartalom

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/virusszigor-kanizsai-fodraszt-ruhazati-uzlet-tulajdonost-es-tetovalo-szalon-vezetot-kerdeztunk-5004940/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában