Frissen Zalából

2021.03.24. 11:57

Ingyenes próbajáraton tesztelhető az elektromos busz Zalaegerszegen – frissítve

Szerdán a Hevesi Sándor Színház előtti térről indult első rövidebb próbaútjára az a városi tömegközlekedés számára tesztelt „zöld busz”, ami teljes egészében elektromos árammal működik, így útja során a város levegőjét nem terheli károsanyag-kibocsátással.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: © Katona Tibor

A szürke-zöld színű, „ingyenes járat” és „Környezettudatos Egerszegért” feliratot viselő autóbusz április 18-ig jegy és bérlet felmutatása nélkül veszi fel az utasait és közlekedik a peremkerületekbe is eljutva, tehát ingyen kipróbálhatják a megyeszékhelyen közlekedők.

A bemutatásakor Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő szólt a klímavédelmet szolgáló eszközről, amelynek használata illeszkedik a kormányzat és Zalaegerszeg környezettudatos terveihez. A sajtó Gecse Péter alpolgármestert és Németh Tamást, a Volánbusz Zrt. helyi közszolgálati vezetőjét is faggathatta. A Zöld Busz Program Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom és Mátrai Erőmű térsége után érkezett Zalaegerszegre, hiszen az a cél, hogy minél több helyen, minél több elektromos buszt teszteljenek.

Balaicz Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a város két évvel ezelőtti határozataival célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhető, fenntartható és zöld megyeszékhellyé válik. E célokat segíti a Zöld Busz Program is, melynek keretében most egy elektromos busz tesztelésére van lehetőségünk, de 2022-től a tervek szerint 11 teljesen új, elektromos busz kerül a helyi közösségi közlekedés szolgálatába, ezzel a járműpark átlagéletkora lecsökken a mostani 11 évről 7-re. Vigh László országgyűlési képviselő a környezettudatos tömegközlekedést biztosító kormányzati szerepvállalásra hívta fel a figyelmet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatójából kiderült, cél, hogy a 25 ezer fő feletti településeken nulla vagy alacsony károsanyag kibocsátású buszok működjenek. A Zöld Busz Projektiroda tavaly november óta elérhető pályázati felhívása önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára nyújt elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések esetén 60 százalékos támogatást.

Zalaegerszeg új járművét a következő hetekben bátran keressék a városban közlekedők, a menetrend megtalálható a városháza közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/zoldbusz-program-indult-nyolc-varossal-mukodik-egyutt-az-innovacios-es-technologiai-miniszterium-4424834/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában