Ha már kirándultunk a hegyi kápolnánál, új mezőre léphetünk

2021.03.01. 17:30

Egervár értékei elevenednek meg a képes albumban és társasjáték formájában is

Igényes fotóalbum született a zalai településről, ami a nevezetességeket, a környék természeti szépségeit, a jó hangulatú rendezvényeket tárja az olvasók elé. A falu szülötte, Mészáros T. László fotóriporter társasjátékot készített a könyv mellé. S hogy teljes legyen a paletta, egy másik falubeli, Nagy Bernadett mesekönyvének szereplői is életre kelnek a dobókocka által.

Mozsár Eszter

Az Egervárat bemutató társasjátékot a polgármester is kipróbálta. Balról jobbra: Mészáros T. László, Gyerkó Gábor és Nagy Bernadett

- Egerváron zajlik az élet. Legyen szó akár közösségi rendezvényről, természetesen nem ezekben a korlátozott időkben, akár önkormányzati beruházásokról – fogadott minket a település vezetője, Gyerkó Gábor.

- Nagyon büszkék vagyunk, hogy mindig voltak olyan helyi alkotók, aki messze földre vitték hírünket. Húsz évvel ezelőtt Srágli Lajos és Vándor László írt történelmi monográfiát. Az akkori kiadvány a település és a vár történetét dolgozta fel. A most megjelent albumban a falu történelmi látványosságai mellett a legújabb beruházásokat is láttatjuk. A közel 750 éves történelmünk egyfajta időkapszula a jövő számára. Ami nekünk új, utódainknak emlék lesz. Szerencsére természeti és épített értékekben gazdag Egervár. Szinte már probléma volt, hogy mit hagyjunk ki. Egy ilyen kiadvány sohasem lehet teljes, mivel mindig megújul valami. Jelenleg éppen hatszázmillió forintból az iskolánkat modernizáljuk, így az majd a következő könyvbe kerül be. Mint említettem, húsz évvel ezelőtt történelmi szempontból írtak a településről, most az elmúlt esztendők máig befejezett építkezései szerepelnek. 2011- ben 600 millió forintos uniós támogatásból elindítottuk a vár fejlesztését, az nagy projekt volt. A központban elbontottuk a régi romos házat, a veszélyes, korhadt gesztenyefákat kivágtuk, helyükön parkot alakítottunk ki. Megújultak a középületeink, az orvosi rendelő, az óvoda, a faluház. Az óvoda bölcsődével bővült, a gyógyszertár az egészségházba költözött. A Pincedomb és környezete teljesen megváltozott. A faluban kettő játszótér létesült, a kápolna tetejét rendbe hoztuk, esőbeállót építettünk elé. Szükségesnek láttuk tehát, hogy megörökítsük a mostani állapotot, ami persze 10-20 év múlva megint más lesz. Egy falu akkor fejlődik igazán, ha ezek a beruházások, területrendezések nem állnak le. Amikor polgármesternek választottak, már akkor terveztük, hogy jó lenne egy ilyen kiadvány, most sikerült, és örömmel ajánljuk mindenkinek. Egervár számára fontos minden kézműves, alkotó, önkéntes, közösséget építő lakos, civil szervezet, megbecsüljük őket.

Az Egervárat bemutató társasjátékot a polgármester is kipróbálta. Balról jobbra: Mészáros T. László, Gyerkó Gábor és Nagy Bernadett

- A szülőföldemet bemutató kiadvány készült a legtöbb ideig – veszi át a szót Mészáros T. László „Mészi”. – Más munkáim mellett mindig volt időm arra, hogy a különféle egervári eseményeket, programokat megörökítsem. Jelen voltam a szüreti felvonuláson, a színjátszók előadásain, tollfosztáson, focimérkőzésen, fogathajtó versenyen, festőtáborban, az Egervári Esték előadásain, lovagi játékon. Végigkísértem az évszakok változásait, figyeltem az építkezéseket. Aki ismer engem, az tudja, hogy még a nap járását is követem, tehát nem mindegy, hogy milyen szögből fényképezem az adott szobrot, épületet. Eddig több mint száz könyvet adtam ki, a megyét, a településeket bemutató képeskönyvsorozatban végre Egervár is szerepel. Az pedig hab a tortán, hogy néhány városhoz hasonlóan társasjátékot készítettem mellé, mégpedig nem a megszokott táblás verzióban. Most kartonkártyákból kell kirakni a játékmezőt, utána már dobhatunk is. Ha a bábuk egy-egy képre érnek, ott mindig valami történik: kijártuk a bölcsit, túráztunk a hegyi kápolnánál, tanfolyamon vettünk részt a Faluházban. Ezeknél az állomásoknál jutalmul előbbre lépünk vagy éppen kimaradunk a dobásból. Nagy Bernadett néhány éve szerette meg a cserépbábokat, az elsőket a Napsugár utcai óvoda kérte. Azóta a hivatása lett a hobbija, s kipróbálta magát a meseírás területén. – Számomra nagy öröm volt az első könyvem születése. Az pedig, hogy játék készült mellé, nagyon különleges. A játék könnyű és mulattató, a cél az, hogy a Mosolyonc Műhelyből elsőként jussunk el a Mikulásig. Az út során megannyi kaland vár bennünket. Például el kell bújtatni a torkos macskát, segíteni kell a hangyáknak a cipekedésben, vagy éppen ijedten menekülünk Vau kutyától. Mind a két társasjátékot egyébként több napon át teszteltük, közben magunk is jól szórakoztunk. Reméljük, hogy a családok, a falura kíváncsiak hasonlóan izgalmasnak találják az egyébként nem hosszú játékidőt.

Mosolygós napraforgókon jutunk célhoz Fotók: Pezzetta Umberto

László és Bernadett közben nevetve közli, alig száradt meg a festék a mostani kiadványokon, tervezik a következő közös munkát. Hosszabb mese íródik, amiben ugyancsak cserépbábok, méghozzá sakkfigurák kapnak szerepet. Bernadett hozzáteszi, bizakodik, hogy Mosolyonc történetei nagyobb közönséget is megtalálnak. Izgatottan várja, miként értékelik a közelmúltban hirdetett, magánkiadású mesekönyvek szerzőinek szóló versenyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában