indulnak a munkák

2021.03.21. 17:25

A nyugat-balatoni térségben számos helyen kezdődik útfelújítás

Hamarosan megkezdődhet a cserszegi körforgalom építése, a nyugat-balatoni térségben pedig számos helyszínen indulnak útfelújítási munkák az idén.

Péter B. Árpád

A keszthelyi elkerülő és a cserszegtomaji út nagyforgalmú kereszteződése. Hamarosan körforgalom segíti a közlekedőket

Forrás: Illusztráció

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. tájékoztatása alapján közölte: eredményes volt a keszthelyi elkerülő és a cserszegtomaji út kereszteződésében építendő körforgalom kivitelezésére kiírt közbeszerzés, áprilisban pedig már a munkaterületet is átadják a szerződés aláírása után.

A politikus lapunknak arról is beszélt, a kisebb települések leggyakoribb panasza az úthálózat minőségével kapcsolatos, ami nehezíti a közlekedést, akár a térségközpontba való eljutást. Éppen ezért a kormányzat több forrásból is lehetőséget teremt a korszerűsítésre.

A keszthelyi elkerülő és a cserszegtomaji út nagyforgalmú kereszteződése. Hamarosan körforgalom segíti a közlekedőket

A közúthálózat megújítására a Magyar Falu Programban is van keret. Ebből tervezik a Pakod és Zalabér közötti 2,2 kilométeres szakasz felújítását, amely most a legrosszabb állapotú a Zalaegerszeget Sümeggel összekötő úton. Ugyancsak az MFP-ből indul korszerűsítés Keszthely és Várvölgy között 1,3 kilométeren, a Várvölgy-Zalaszántó út 1,8 kilométerén, illetve Sümegcsehi másfél kilométeres átkelő szakaszán, mondta el Manninger Jenő, miután egyeztetett a megyei közúti igazgatóság vezetőivel.

A Közút az állami költségvetés által biztosított saját forrásból folytatja a Várvölgy-Zalaszántó közötti munkákat 3 kilométeren, továbbá felvonul a Zalavár és Sármellék közötti út 2,7 kilométerén, valamint az alsópáhoki főutcán, amelynek 500 métere eddig kimaradt a rekonstrukcióból. Ezen túl a társaság kijavítja az úthibákat Karmacs és Jánosháza, illetve Vasboldogasszony és Gősfa között.

A TOP keretből pedig a Keszthely-Várvölgy közötti felújítás folytatódik 1,1 kilométer hosszúságban.

– Ez az út elkerülő lehetőséget kínál a 71-es főutat illetően, a Várvölgy-Zalaszántó közötti szakaszt pedig 20 évvel ezelőtt, az akkori pénzszűkében, nem alakítottak ki teljesen két nyomsávúra, tehát keskenyebb a szükségesnél, ezért szükséges a bővítése, szélesítése – részletezte a terveket Manninger Jenő, hozzátéve, Várvölgy térségében pedig azért indokolt a felújítás, mert a közeli bányák miatt jelentős a tehergépjármű-forgalom, ami alaposan igénybe veszi az utakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában