Magyar Falu Program

2021.02.08. 07:00

Urnahelyek és új kerítés Lipseszentadorjánban

Folyamatban van a dél-zalai község temetői infrastruktúrájának fejlesztése, amire még az elmúlt évben nyert a Magyar Falu Program keretében ötmillió forintos támogatást a település önkormányzata. Az új kerítés már elkészült, s az urnasírhelyek kialakításának előkészületi munkálatait is megkezdték.

Gyuricza Ferenc

Árkus Béla a temető új drótkerítésénél Fotó: Gyuricza Ferenc

A program részeként az adorjáni településrész temetőjében 14 urnasírhelyet alakítanak ki. Árkus Béla polgármester lapunknak elmondta: egyre nagyobb az igény a hamvasztás utáni urnás temetésekre, az elmúlt időszakban több elhunyt hozzátartozói is éltek ennek lehetőségével.

- A rendezett temetőkép megteremtése érdekében jutottunk arra az elhatározásra, hogy egy külön parcellát alakítunk ki az urnasírhelyek számára – magyarázta a polgármester. – Ezzel el tudjuk kerülni azt, hogy a kisebb méretű urnasírhelyek a hagyományos sírok közé kerüljenek, s megbontsák azok egységét. Első körben 14 sírhelyet hozunk létre, ezeket közvetlenül a temetőkapu melletti területen fogjuk kijelölni. A terület nagysága lehetőséget biztosít arra, hogy szükség esetében továbbiakat is el tudunk itt helyezni.

Árkus Béla a temető új drótkerítésénél Fotó: Gyuricza Ferenc

Az előkészítő földmunkákat már megkezdték, a folytatást – ami az urnasírhelyek kialakításán túl azok közvetlen környezetének térburkolását is magába foglalja – az időjárástól teszik függővé. Ugyancsak elkészült a temető új kerítése, amely kialakításának költségét szintén a Magyar Falu Programban elnyert ötmillió forintos támogatásból biztosítja az önkormányzat.

- Új dróthálót, valamint új kapukat is kapott a temető – részletezte Árkus Béla. – A praktikusság okán új nyomvonalon került kialakításra, egyrészt a domborzati viszonyok miatt, másrészt azért is, mert a régi kerítés alatt rengeteg követ, beton- és téglatörmeléket rejt a föld, s az megnehezítette volna a munkát. Miután saját birtokunkon belül vagyunk, ezért könnyedén tudtunk élni ennek a néhány méteres eltérésnek a lehetőségével.

A polgármester azt is elmondta: költséghatékonyság miatt úgy állapodtak meg a kivitelezővel, hogy ő csak az építési munkálatokat végzi el, a régi kerítés elbontását az önkormányzat fogja megoldani. Így az elnyert ötmillió forint elegendő lesz a fejlesztések fedezetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában