pozitívum

2021.02.26. 14:00

Több kisgyermek született idén Lentiben az elmúlt évekhez képest

Tavaly emelkedett a születések száma 2019-hez képest, a házasságkötések száma pedig hasonlóan alakult a városban.

Korosa Titanilla

A Pajkos csoport ovisai, Kulcsárné Linger Rita (b) és Becze Dalma óvodapedagógusokkal

Fotó: Korosa Titanilla

A polgármesteri hivatal illetékeseitől kapott tájékoztatás szerint Lenti állandó lakosságszáma 2020. január 1-jén 7843 volt. Az elmúlt évek statisztikáját nézve lassan, de továbbra is csökken a város lélekszáma. A születések száma 2020-ban ismét emelkedett az előző években tapasztaltakhoz képest: 2015-ben 73, 2019-ben 53 gyermek látta meg a napvilágot, tavaly pedig 66 kisgyermek született: 30 leány és 36 fiú. Tavaly 102 lakos halálozott el, 2019-ben 81 hagyatéki eljárást folytattak le.

Az esküvők száma magasnak mondható a településen a koronavírus-járvány okozta korlátozások ellenére. Lenti közigazgatási területén a múlt évben 44 pár mondta ki a boldogító igent. Egy évvel ezelőtt alig többen, 47 pár házasodott, ez a szám 2017-ben 34, 2016- ban és 2015-ben 40-40 volt.

A Pajkos csoport ovisai, Kulcsárné Linger Rita (b) és Becze Dalma óvodapedagógusokkal
Fotó: Korosa Titanilla

Az évente hagyományos népességi adatok áttekintés emellett vegyük számba a szülők által gyermekeiknek választott keresztneveket is. Talán különlegesebbnek számít a lányoknál a Manna, a Natali, illetve a Natasa, a fiúknál a Miron, a Matteó, a Teodor, illetve a Natan és a Nátán. Három leány kapta tavaly az Anna keresztnevet, illetve anyakönyveztek 2-2 Jankát, Szonját és Adélt, de széles a kínálat, találkozhatunk Hanna, Bíborka, Dóra, Dorottya, Léna és Kincső nevekkel is. A fiúknál két gyermek kapta a Péter nevet, mellette népszerű volt a Zoárd, Benedek, Benjámin, Kolos és a Nimród is.

Érdekesség, hogy a 2020-ban születettek közül senki sem kapott két keresztnevet. Nagy izgalommal indult az idei nevelési év a járvány miatt Lentiben a Mesevár Óvodában, viszont az óvodai létszámokat tekintve nagyon stabilan.

-A szülők továbbra is kedvelik és választják intézményünket gyermekeiknek – mondta Gál Elekné óvodavezető. – Mind a 11 csoportunk maximális létszámmal működik, ellátjuk a sajátos nevelési igényű gyermekeket is. Év közben 3-4 kisgyermek családjával elköltözött a városból, helyükre azonnal érkezett jelentkező. A következő nevelési évről készített felmérésünk azt mutatja, hogy 187 gyermek marad óvodás és várhatóan 80 szabad férőhellyel rendelkezünk majd.

A bölcsőde vezetőjétől kapott tájékoztatás szerint 20-25 kisgyermek várható onnan. A beiratkozás időpontját még nem tudjuk, ezt központilag határozzák meg, illetve megkapjuk az adatokat azokról a 3 éves gyermekekről, akiknek kötelező beiratkozni az óvodába a következő nevelési évre.

-A szabályok szerint minden olyan gyermeknek, aki adott év augusztus 31-ig betöltötte a 3. életévét, kötelezően részt kell vennie az óvodai nevelésben. Őket várjuk, illetve tudjuk, hogy vannak szülők, akik szívesen hozzák az oviba gyermeküket, tehát azokat is várjuk, akik fél éven belül ünneplik 3. születésnapjukat – tette hozzá. A lentiek mellett a környékbeli településekről is érkeznek gyermekek a Mesevár Óvodába, az intézmény a családbarát hozzáállással többféle megoldásra nyitott, a szülői igényeket igyekeznek minden tekintetben kiszolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában