Koronavírus Zalában

2021.02.26. 07:00

Oltás kínai vakcinával: a páciensek zöme elfogadja, mellékhatást nem jelentettek

A háziorvosi rendelőkben már a kínai oltóanyaggal is oltanak a koronavírus ellen.

Gyuricza Ferenc, Horváth-Balogh Attila

Dr. Hámori Zsolt nagykanizsai háziorvos Csordás Bélánét oltja be éppen a kínai vakcinával

Fotó: Szakony Attila

Dr. Hámori Zsolt

Nagykanizsán, a Jókai utcai rendelőben dr. Hámori Zsolt elmondta: szerda óta oltja a betegeit a kínai vakcinával, amiből 55 darab érkezett hozzá.

- A kínai Sinopharm-vakcinával a 65 év felettieket oltjuk leginkább, legyen bár krónikus beteg, vagy egészséges – válaszolta kérdésünkre a háziorvos. – A páciensek döntő többsége elfogadja a kínai oltóanyagot, ez tehát nem gond, a nagyobb probléma a sokrétű adminisztráció és a betegek kiértesítése. Sokan nem érhetők el, megváltozott a telefonszámuk és erről nem tájékoztattak minket, vagy abszolút nincs telefonjuk, nem veszik fel és még sorolhatnám. Van, hogy egy beteggel négyszer-ötször is foglalkoznunk kell, mire eljutunk egyáltalán addig, hogy megbeszéljük az időpontot. A rendelési idő harmada ezzel megy el.

Dr. Hámori Zsolt nagykanizsai háziorvos Csordás Bélánét oltja be éppen a kínai vakcinával
Fotó: Szakony Attila

Dr. Hámori Zsolttól azt is megtudtuk: betegeinek azt szokta mondani – és ez szakmai meggyőződése is –, hogy minden oltás jobb, mint a Covid.

– A tudomány mostani állása szerint a legtöbb, amit tehetünk a koronavírus és a járvány ellen, az az, hogy elfogadjuk az oltást, legyen bármelyik is – szögezte le a háziorvos. – A fertőzés ugyanis nem gyógyítható, maximum a tünetek kezelésére szorítkozhatunk. Ráadásul a betegség gyakran nem tűnik el nyomtalanul, szövődmények maradnak hátra és ez a Covid esetében teljes bizonyossággal kimondható – ellentétben az oltással. Azt gondolom, bíznunk kell a tudományban, én nyugodt szívvel adom oda a betegnek a kínai vakcinát is.

A szakember hozzátette: allergiás reakciót, vagy bármilyen rapid mellékhatást senkinél nem tapasztaltak és senki nem is jelzett ilyesmit.

Dr. Simán László

Dr. Simán László mintegy kétezer fős söjtör-pusztaszentlászlói praxisa a hét közepén 55 személy első oltására elegendő mennyiséget kapott a Sinopharm-vakcinából. Hűtő­ládában érkezett az oltóanyag, a tárolását pedig abban a hitelesített hőmérővel ellátott hűtőszekrényben oldják meg, amely kötelező tartozéka minden háziorvosi rendelőnek.

– A kínai vakcina nem érzékeny a felengedésre, ezért ugyanolyan körülmények közt tartható, mint a biológiai anyagok vagy az egyéb oltóanyagok, például a tetanusz, az influenzavírus- vagy akár a kullancsvédőoltás – magyarázta dr. Simán László. – Mi a péntek délelőttöket szánjuk az oltásra. Félóránként hívunk be tíz-tíz pácienst, a söjtöri rendelőben van elég hely, hogy egyszerre ennyi ember oltását elvégezzük. Megnöveltük a közreműködők létszámát is, a vakcinálásba bevontuk a helyi egészségügy paramedicinális személyzetét, így lesz módunk arra is, hogy az oltás után megfigyeljük a pácienseket. A második oltásra négy hét múlva kerül majd sor.

Dr. Simán László
söjtöri háziorvos
Fotó: Gyuricza

A háziorvos azt mondja, az oltandó személyek kiértesítése a kormányhivataltól kapott lista alapján történt. Ezen a praxishoz tartozó azon 60 év feletti személyek szerepelnek, akik már regisztráltak az oltásra, illetve akik különösen súlyos krónikus betegségben nem szenvednek. A kiértesítésben a helyi vöröskeresztes aktivisták is közreműködtek. Dr. Simán László azt is elmondta: az érintettek mintegy 80 százaléka elfogadta a számára felkínált oltóanyagot.

– Egy kistelepülésen az embereknek kevés közvetlen tapasztalatuk van a betegségről, s többnyire a médián keresztül tájékozódnak, de úgy látom, zömében megértették, hogy minden védőoltás jobb, mint kitenniük magukat egy kiszámíthatatlan, potenciálisan halálos betegségnek – magyarázta dr. Simán László. – A koronavírus legfőbb gonoszsága abban rejlik, hogy jelenlegi tudásunk alapján nem ismert, kire csap le súlyosan, s ki az, akit kevésbé érint. Ebben még az életkor sem játszik meghatározó szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában