Koronavírus Zalában

2021.02.10. 13:18

Mutatjuk, hogyan vizsgázott az új határátlépési rendszer két Vas megyei határátkelőnél

Ma éjfélkor lépett hatályba az új határellenőrzési rendszer Ausztria felé. A február 3-án kiadott rendelet szerint az ingázók már csak negatív koronavírus-teszt vagy antigénteszt, regisztrációs nyomtatvány, munkáltatói igazolás és személyi igazolvány felmutatásával léphetik át a határt. Bár a legtöbben hatalmas torlódást vártak, ez elmaradt. Hat óra előtt nem sokkal már egyáltalán nem állt kocsisor a határon – írja a vaol.hu.

Polgár Patrícia/Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Bár olvasónk reggel fél hatkor még harminc perces várakozási időt követően juthatott át a határon, hat órára megszűnt a torlódás a kőszegi átkelőnél. Olvasónk azt is elmondta, öt órakor állt be a sor végére, ami a kőszegi pénzváltónál állt akkor. Több, mint fél óra araszolás után jutott el az osztrák határellenőrzési pontig, ahol, mint mondja nyolc rendőr és kiskatona ellenőrizte a papírokat, leginkább a negatív teszteredményre voltak kíváncsiak, de a regisztrációs nyomtatványt, az ingázást igazoló dokumentumot és a személyi igazolványt is elkérték. Reggel hat órai ottjártunkkor az említett torlódásnak nyoma sem volt, gördülékenyen haladtak át az autósok a határon.

A bucsui határátkelőn is hasonló volt a helyzet. Ott ingázókat faggattunk a tapasztalataikról. Mindegyikük elmondta, hosszas várakozási időre számítottak, örömmel fogadták, hogy néhány perc várakozás és a nagyjából ugyaneddig tartó ellenőrzési procedúra után már Ausztriában lehetnek. Egy neve elhallgatását kérő férfi megosztotta velünk: neki nem kellett teszteltetnie magát, mivel novemberben átesett a koronavíruson.

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Az új rendelkezés értelmében pedig akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen vagy pozitív lett a tesztjük, nem teszteltethetik magukat. Tőlük orvosi igazolást vagy antitest-tesztet kérnek – előbbit tíz euró ellenében adja ki számukra az osztrák kezelőorvos. A férfi úgy véli, a szigorúbb ellenőrzések visszatartják a feketén dolgozókat attól, hogy megpróbálkozzanak az átjutással, talán ezért sem volt olyan hosszú a sor.

Pataki Istvánné Anikó hétfőn teszteltette magát és előrelátóan már aznap be is regisztrált a következő alkalomra. Még a határ magyar oldalán mondta: reméli, hogy az osztrák oldalon sem lesz nagy torlódás, bízik abban, hogy flottul kezelik a helyzetet az osztrák határőrök.

Volt azonban olyan is, aki hosszabb várakozásra készült. Mészáros Károly elmondta, bár tartott attól, hogy kisebb sor alakul ki az átkelőn, mégsem indult korábban munkába – főnöke megértő vele a határhelyzet miatt. Ő egyébként pénteken teszteltette magát, így minden szükséges papírja megvolt a kijutáshoz – olvasható a portálon.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/negativ-teszt-regisztracio-szigoritanak-a-hatarellenorzeseken-ausztriaban-4919056/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában