Koronavírus Zalában

2021.02.06. 07:00

Jelentősen szigorította a belépést Szlovénia

Jelentősen megszigorította beutazási feltételeit Szlovénia. A ;szomszédos állam területére péntektől gyakorlatilag csak negatív PCR-teszt birtokában léphetünk be, ellenkező esetben hatósági karantén vár ránk.

Gyuricza Ferenc

A bemutatandó PCR-teszt legfeljebb hétnapos lehet, ám fontos tudnivaló, hogy Szlovéniában ezt a határidőt nem a teszt kiadásának időpontjától, hanem a mintavételtől számítják. A kötelezettség alól csupán 12 esetben adnak felmentést a szomszédos állam hatóságai, ezek zömében a fuvarozással összefüggő munkavégzéshez, a nemzetközi tranzit-áruszállításhoz és a tranzit-személyközlekedéshez kapcsolódnak, ám utóbbi csak akkor, ha az illető az ország területére történő belépéstől számítva nyolc órán belül elhagyja Szlové­niát. Ellenkező esetben hatósági karanténra lesz kötelezett az utazó, még akkor is, ha a nyolcórás időtartamot önhibáján kívül lépi túl. Ugyancsak felmentést kapnak a negatív PCR-teszt megléte alól azok a külföldi állampolgárok, akik a határsávban tulajdonosként vagy bérlőként mezőgazda­sági tevékenységet végeznek.

A szigorítás azt is jelenti, hogy a naponta ingázó külföldi munkavállalóknak, illetve a szlovéniai iskolákban tanuló, de nem az ország területén élő diákoknak is negatív teszttel kell rendelkezniük. Ez jelentős változás a korábbiakhoz képest, éppen a héten írtunk arról, hogy munkavállalói igazolás vagy iskolalátogatási bizonyítvány birtokában számukra eddig szabad volt az átjárás. A szigorítás egyelőre február 12-ig lesz érvényben.

A mintegy kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 3594 személy hunyt el koronavírussal kapcsolatos megbetegedés ­miatt. Az igazolt fertőzések száma meghaladja a 171 ezer főt az országban.

Kiemelt képünk illusztráció.

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik