a járvány meggátolta

2021.02.16. 13:30

Idén elmaradt a babák esketése Csesztregen

A korábbi évekhez képest visszafogottan rendezte meg hagyományos maskura napját a csesztregi Falubarát Egyesület. Elmaradt a téltemető máglyagyújtás, ezúttal jelmezbe bújt maskurák sem járták a falu utcáit, s egy helyi hagyományról, Varga János babáinak esketéséről is lemondott a civil szervezet.

Gyuricza Ferenc

Varga János babáit a Falubarát Egyesület tagjai Óbíróné Balás Zsuzsanna (balról) és Kopecskóné Kocsis Judit látták el maszkokkal

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kocsikerékre erősített szalmabábokat azonban kihelyezték a falu központjába, ezzel is jelezve, hogy véget ért a farsang, s kezdődik a böjti időszak. A babák a település új attrakciója, az elmúlt hét végén kialakított szelfipont előtt várták az érdeklődőket.

- Varga János babáinak esketése egy XX. század elejéig visszavezethető helyi hagyomány – mondta Kopecskóné Kocsis Judit, a Falubarát Egyesület titkára. – Varga János egy ügyes kezű mesterember volt, ő készítette el ezeket a szalmabábokat, melyeknek esketését minden év húshagyó keddjén megtartották a faluban. Sokáig ez volt az egyik legnépszerűbb farsangi esemény a faluban, amit aztán egyesületünk is felkarolt, hogy a hagyomány tovább éljen.

Varga János babáit a Falubarát Egyesület tagjai Óbíróné Balás Zsuzsanna (balról) és Kopecskóné Kocsis Judit látták el maszkokkal
Fotó: Gyuricza Ferenc

Kopecskóné Kocsis Judit hozzátette: a pandémiás veszély miatt idén a mindig nagy tömegeket vonzó esketésről most inkább lemondtak, a babák kihelyezésével azonban jelezni kívánták, hogy elérkezett a farsang vége, de egyben azt is, hogy az egyesület létezik, tervezgeti a jövőt, s amint a körülmények lehetővé teszik, ugyanúgy aktív szervezői lesznek a helyi közösségi életnek. A babák idén maszkot is kaptak, ezzel pedig azt szimbolizálták, hogy nemcsak a telet, de a koronavírus járványt is szeretnék már végre elűzni.

- A babákat az esketést követően egy traktor után kötve be is szoktuk mutatni a faluban, ezt a részét azért megtartjuk a hagyománynak – folytatta az egyesület titkára. – A kocsikeréken megtáncoltatjuk őket, hiszen a mai napnak a jókedvről, a vidámságról kellene szólnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában