Évforduló, jubileum, születésnap

2021.02.24. 07:00

Hármas, mégis visszafogott ünnepet ültek a zalai közgyűjtemények munkatársai

Hármas ünnepet ültek a zalai közgyűjtemények munkatársai.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kostyál László, Balaicz Zoltán, Béres Katalin és Kiss Gábor a hármas ünnepen

Fotó: Katona Tibor

A Göcseji Múzeum fennállásának 70. évfordulója mellett a Zalai Múzeum című, zalai vonatkozású történeti tanulmányokat megjelentető periodika 25. kötete és a Göcseji Múzeum főmuzeológusának, Béres Katalinnak a közelmúltbeli születésnapja adott alkalmat az online keretek között megvalósult megemlékezésre.

Dr. Kostyál László, Balaicz Zoltán, Béres Katalin és Kiss Gábor a hármas ünnepen
Fotó: Katona Tibor

A járványhelyzet miatt kicsit késve és csak a virtuális térben nyílt lehetőség a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban (DFMVK) megtartott rendezvényre, melyen Balaicz Zoltán polgármester, mint a Göcseji Múzeumot és a megyei könyvtárat 2013 óta fenntartó önkormányzat vezetője elmondta: a múzeum épületét éppen felújítják, ezért szorul albérletbe a program­jaival, ám a szakembereinek a zalai történetet bemutató munkássága és az épületmegújítás jelzi, a város szoros kapcsolatban áll az itteni történészekkel, s hálás a helytörténet területén végzett feltárásokért.

A Zalai Múzeum sorozat 25. kiadásának tanulmányait (szám szerint 26-ot) a szerző kollégák a tisztelet jeléül Béres Katalinnak ajánlották, aki 1983 óta dolgozik a múzeumban, és számos kiállítás kurátoraként, konferenciák előadójaként, tudományos publikációk sorával szolgálja a zalai közösséget. A múzeum 70 évét és a kötet létrejöttének körülményeit a szerkesztő, dr. Kostyál László, a múzeum igazgatója vázolta, majd átadta az első példányt Béres Katalinnak. Az ünnepelt az együttműködésre, mint a szakmai munka kovászára emlékeztetett, amely segítette őt a pályája során. A kiadvány szerzői valamennyien olyan történészek, levéltári munkatársak, akik sokat dolgoztak vele, sőt, még egyetemi diáktársak is csatlakoztak a csoporthoz.

A kötetet tegnap Kiss Gábor, a DFMVK igazgatója mutatta be a jelen lévő néhányaknak, valamint az eseményt a virtuális térben követő érdeklődőknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában