Koronavírus Zalában

2021.02.22. 17:30

„Féltem a haláltól” – Hermán Sándor elmesélte, hogyan küzdött meg a koronavírussal (videó)

„Őszintén megvallva, féltem a haláltól” – ezt Hermán Sándor mondta lapunknak annak kapcsán, hogy januárban kórházba került koronavírus-fertőzés miatt kialakult kétoldali tüdőgyulladással.

Horváth-Balogh Attila

Hermán Sándor visszatekintve nem gondolkodna azon, hogy oltasson, vagy ne

Fotó: Gergely Szilárd

A miháldi Hermán Sándor korábban a település alpolgármestere volt, tehát olyan ember, akinek a szavára adtak. Mint mondta, ennek ellenére nem szólalt volna meg a betegsége kapcsán, de el akarja mondani mindenkinek, hogy a koronavírus nem játék. S arról is szeretett volna hírt adni, hogy a kórházi dolgozók mennyire elhivatottan teszik a dolgukat...

- Számomra „jól” indult az új esztendő, január elsején belázasodtam – idézte fel Hermán Sándor. – Két hete tartott már a 38 Celsius fokos láz, amit éjszakára sikerült csillapítanunk, de nappal mindig újra visszatért, amikor a menyem ösztönzésére úgy döntöttem, bemegyek az ügyeletre. Teszteltek és az első mintavétel negatív lett, a második pedig pozitív. Befektettek a covid-osztályra, ahol CT-vizsgálattal kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg. Hat napig feküdtem az osztályon, számos gyógyszert kaptam a terápia során, s néhány napig használnom kellett oxigénmaszkot is. Nehézlégzés alakult ki, gyengének éreztem magam és habár még most sem vagyok jól, de valami már visszatért a régi erőmből. A szakmám asztalos, van egy műhelyem is, amit azonban kénytelen leszek felszámolni, mert amennyire csak lehet, óvnom kell a tüdőmet.

Hermán Sándor visszatekintve nem gondolkodna azon, hogy oltasson, vagy ne
Fotó: Gergely Szilárd

Hermán Sándor a lelkünkre kötötte, hogy mindenképpen írjuk meg: a kanizsai kórházban csak jókat tapasztalt. Az ápolószemélyzet valamennyi tagja nagyon kedves és segítőkész volt, csakúgy, mint az orvosgárda, akik közül dr. Kiss Euridikét, kezelőorvosát emelte ki.

- Fiatal kora ellenére roppant talpraesett, nagy tudású és aranyos doktornő, aki tartotta bennem a lelket, mert őszintén megvallva, a kétoldali tüdőgyulladás miatt féltem a haláltól – mesélte a volt miháldi alpolgármester. – Azt mondta: „Meg fog gyógyulni, csak tartsa be az utasításaim pontról pontra.” A nap 24 órájában viselnem kellett az oxigénmaszkot, csak a táplálkozás és a fürdés idejére vehettem le kis időre. Sok infúziót kaptam, antibiotikumokat, véralvadás-gátlót, speciális koronavírus elleni készítményeket. A javulás a 3.-4. napon kezdődött, akkor a doktornő, miután megvizsgált, azt mondta: „Sándor, a nehezén túl vagyunk!” Talán nem kell mondanom, mennyire boldog voltam...

A 70 éves férfi kijelentette továbbá: ha a Covid-osztályokon dolgozó orvosok és ápolók munkaidejük egészében kibírják a védőöltözetben, a maszkban, akkor az utca emberének kutya kötelessége viselni és elviselni a szájmaszkot azokon a helyeken, ahol ez előírás és úgy, ahogy kell. Tehát az orrunk és az állunk se lifegjen ki se a maszk felett, se alatta. Ez az a minimum, amivel megvédhetjük magunkat, embertársainkat a fertőzéstől, az egészségügyi rendszert pedig a túlterheléstől.

- Hogy a tapasztalt tünetek tükrében beadatnám-e magamnak a védőoltást? Nem kérdés és nem is válogatnék közülük, elfogadnám azt, ami éppen rendelkezésre áll. Megbízom az orosz vakcinában is, hiszen éveken keresztül orosz oltásokat kaptunk – és itt vagyunk, élünk – tette hozzá végül Hermán Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában