nem csak a járványhelyzet miatt zárt be

2021.02.15. 07:00

A turistaház felújítására keresnek lehetőséget Nagybakónakon

Még mindig a tavaly nyári heves esőzések miatti károkat nyögi a dél-zalai település. A turistaház nem csak a járványhelyzet miatt zárt be, egy csőtörés is eláztatta a falakat.

Benedek Bálint

Kovács Tamás polgármester a felújításra váró turistaházban, melyet le kellett zárniuk

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Tavaly július 24-én és 25-én heves esőzés áztatott több környékbeli települést, tavak léptek ki medrükből. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék ugyanakkor olyan falvakat is elárasztott, ahol nincs víztározó. Az egyik ilyen volt a völgyben elterülő Nagybakónak, ahol a központban hömpölygött a víz.

– Az itt álló turistaházat megpróbáltuk homokzsákokkal védeni, de elérte az ár, és alaposan eláztatta az épületet – mondta Kovács Tamás polgármester. – A falakban kiterjedt csőtörés pedig tovább tetézte a bajt. Ráadásul későn vettük észre, ezért minden átázott, legszembetűnőbb a pusztítás a mellékhelyiségekben, ahol a festék is lepergett, és dohos szag terjeng. Lezártuk a veszélyessé vált szállást, rendbetételére sürgősen pályázati forrást kellene találnunk, hisz’ ha megszűnnek a korlátozások, az emberek remélhetőleg felkeresik majd a megye egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb természeti látnivalóját, a Kőszikla-szurdokot.

Kovács Tamás polgármester a felújításra váró turistaházban, melyet le kellett zárniuk
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Utóbbi kirándulóhelyre és az Eszperantó-forrásra is ráférne egy nagytakarítás. A tervek szerint tavasszal a lakosok bevonásával önkéntes nap keretében elvégzik ezeket a munkálatokat.

– Tavaly terveztük az egyelőre kihasználatlanul álló iskola tetőterének felújítását, ám önerőből nem sikerült megoldani, talán a Magyar Falu Program újabb kiírása segíthet – folytatta. – Az apróbb beázásokat addig igyekszünk orvosolni. Ugyancsak az áradás tette tönkre belterületi útjaink egy részét. Például a Hunyadi utca hídja megrogyott, amint lehet, megerősítjük ezt a szakaszt. A Kisfaludy utca egy részének felújítására is szükséges, keressük rá a lehetőségeket.

Kovács Tamás hozzátette: a hivatal és a kultúrház épülete múlt századi, mindkettő megérett a teljes rekonstrukcióra. Utóbbiban nemrég cseréltek kazánt, ám előbbiben sem gazdaságos a működtetése. A nyílászárócsere, a renoválás ugyancsak időszerű lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában