Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna

2021.02.02. 07:00

A régió hosszabb távú fejlesztési terve Zalát is komolyan érintheti

Elkészültek az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna tervei. Az utolsó egyeztetésen a hat megye ország­gyűlési képviselőivel találkozott Navracsics Tibor kormánybiztos, hogy véglegesítsék a hamarosan a kormány elé kerülő koncepciót.

Péter B. Árpád

A székesfehérvári tanácskozás után Nagy Bálint és Navracsics Tibor külön is egyeztetett Fotó: ZH

Fotó: Zsolt BURGER

Az északnyugat-magyarországi zónához hat megye, Zala, Vas, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém tartozik, a Nyugat-Balatont és Kelet-Zalát felölő választókerületet a székesfehérvári tanácskozáson Manninger Jenő országgyűlési képviselő felkérésére Nagy Bálint, Keszthely polgármestere képviselte. Az egyeztetés után úgy fogalmazott, a régiós gazdasági együttműködés jó lehetőséget kínál a város és a térség számára.

A székesfehérvári tanácskozás után Nagy Bálint és Navracsics Tibor külön is egyeztetett Fotó: ZH

A zóna fejlesztési terve azt célozza, hogy ez az övezet felzárkózzon a szomszédos országok határ menti régióihoz, elsősorban Pozsonyhoz és Burgenlandhoz. Amennyiben a kormány elfogadja a dokumentumot, megkezdődhet a konkrét projektek előkészítése.

A konferencián elhangzott, a kétmillió lakosú zónának jelentős gazdasági nyomással kell szembenéznie Pozsony és Burgenland miatt, ezért az elinduló fejlesztéseknek a felzárkózást és a versenyképességet egyaránt szolgálniuk kell.

Az északnyugat-magyarországi terv sarokpontjait összehangolták a nemzeti és uniós prioritásokkal, már csak azért is, mert a projekteket jórészt EU-s forrásból finanszírozzák. Például a gazdasági újjáépítési csomagból, amihez a nemzeti terveket áprilisig kell eljuttatni Brüsszelbe. A másik láb a hétéves uniós költségvetés, amelyből valószínűleg 2022-ben lehet lehívni az első, erre a célra fordítható összegeket. Ebben a zónában kiemelt fontosságú a környezetbarát technológiák elterjesztése, valamint a digitális átállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában