Földrengés

2021.01.07. 13:44

Sokkoló: Lakóépületek, közintézmények, templomok dőltek össze Horvátországban a földrengés miatt (videó)

A szerdai 5.4 magnitúdójú földrengés a Zágrábtól alig 50 kilométerre fekvő Petrinja és Sziszek településeket érintette leginkább.

Pásztor András

- A valamivel több mint 20 ezer lakót számláló Petrinja központja szinte teljesen eltűnt, nagyon sok épület sérült meg vagy omlott össze – tudtuk meg dr. Koósz Attilától, Horvátország tiszteletbeli konzuljától, aki több ott élővel is beszélt csütörtökön telefonon. – Nem véletlen, hogy a horvát kormány katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a vidéket, hiszen már a múlt heti, első földrengés is közel 3500 épületet tett tönkre, köztük számos lakóházat, közintézményt és templomot. Ahol elkezdődtek a helyreállítások, ott is újabb károk keletkeztek a szerdai földmozgás miatt. Zazina falu temploma szinte teljesen megsemmisült és Glina városában is hatalmas károkat okozott a földrengés. Az átlagember el sem tudja képzelni, hogy milyen képet festenek most a földrengés által sújtott horvát települések, szinte minden megsemmisült, ami modern kori vívmánynak tekinthető.

Dr. Koósz Attila Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap/ ARCHÍV

A tiszteletbeli konzul a segítségnyújtás kapcsán kiemelte: a magyarok bebizonyították, hogy szolidárisak a szomszédos nemzetekkel, a horvátországi katasztrófa óta rengeteg felajánlás, adomány érkezik a régióba.

Mutatjuk milyen állapotok uralkodnak jelenleg a horvát településeken!

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.zaol.hu/wp-content/uploads/2021/01/0024159VIDEO20210107121256.mp4"][/video]

 

Kapcsolódó anyagok:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/foldrenges-a-horvatok-felnek-es-feszultek-4817710/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-foldrengest-ereztek-nagykanizsan-es-kornyeken-4815901/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/foldrengest-tapasztaltak-zala-megyeben-4796554/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában