háza életveszélyessé vált

2021.01.21. 13:22

Nemes gesztus: összefogott Újudvar egy helybéli férfi megsegítéséért

Két évvel ezelőtt egy rossz döntés miatt leégett családi házat rombolt földig az újudvari önkormányzat. Az ingatlan földönfutóvá vált tulajdonosát az építéshatóság arra kötelezte, hogy öt napon belül bontsa le az életveszélyessé vált házat. A férfi helyett a falu összefogott és cselekedett.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

- A párom kávéfőzés közben víz helyett, véletlenül valamiért benzint locsolt a gázrezsóra – emlékezett vissza az épület tulajdonosa, Imre. – Készültem a munkába, csak egy kiáltást hallottam a konyhából, mire beértem a társam a lángok között állt. A tűz pillanatok alatt terjedt, kimenekültünk. Hívtam a tűzoltókat, de az életünk egy szempillantás alatt megsemmisült. A legfontosabb, hogy túléltük, de a kétszobás ház, ahol gyerekeskedtem tönkrement.

A tűzről 2018. augusztus 22-én lapunk is beszámolt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság akkori tájékoztatása szerint a mintegy ötven négyzetméteres épület tetőszerkezete és egy mellette lévő nyitott szín égett. A nagykanizsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat. Az egységek két propán-bután-gázpalackot is kihoztak a házból és annak nyári konyhájából. Helyszíni információink szerint a nő okozhatta a tüzet élettársa otthonában, de szerencsére mindketten időben kimenekültek. Az irataikon kívül minden, a bútorok, berendezési tárgyak, valamint a ruhák is bennégtek. Az épület lakhatatlanná vált.

A település polgármestere, Jakab Sándor már akkor is azonnali segítséget ajánlott a párnak, akik egy időre az azóta elhunyt nő rokonainál húzták meg magukat. Aztán az épület néhány hete egy nagy viharban újra megsérült és életveszélyessé vált, a szomszéd portája felé mozdult el. Az önkormányzat aljegyzője, dr. Zsoldos Jákob Bence ezt hivatalból jelentette az építéshatóság felé. Elmondta: ezután a szakhatóság arra kötelezte a tulajdonost, hogy öt napon belül szüntesse meg a veszélyhelyzetet.

- A tulajdonos közmunkásként dolgozik, egyszóval nem tehette meg, hogy egyedül intézkedjen – fogalmazott Jakab Sándor. – Ekkor Újudvar összefogott, a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, helyi vállalkozókkal és a szakhatóságokkal együttműködve úgy döntöttünk végleg elbontjuk a házat. Imre nem sokáig maradhat a jelenlegi helyén, ezért hamarosan az egyik önkormányzati épületben kialakítunk számára egy kisebb lakást és ott a maga ura lehet. A terveink szerint az önkormányzat a jövőben megvásárolná a telkét, melyen a közmunkások melegedőjét alakítaná ki. De lehetőség lenne a munkaeszközök tárolására alkalmas raktárak felépítésére is.

Az 57 éves Imre némán állt egy darabig, amikor a munkagép súlyos kanala alatt keservesen recsegve törtek szét az elszenesedett tetőgerendák. Aztán leszegett fejjel dolgozott tovább szorgalmasan, hiszen az élet nem állhat meg.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/kigyulladt-egy-csaladi-haz-ujudvaron-2521362/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában