beruházás

2021.01.15. 16:58

Korszerűvé, biztonságossá vált a szennyvíztelep Zalalövőn

A szolgáltatás komfortfokozatának növelését, valamint a környezet védelmét egyaránt szolgálta az a nagyszabású térségi szennyvízprogram, amelynek avatóját pénteken tartották a zalai kisvárosban. Az 5,5 milliárd forint értékű fejlesztés összesen 17 települést érintett.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal (balról), Vigh László, Kovács Tamás és Arnhoffer András a szennyvíztelep avatóján

Fotó: Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal, a házigazda település polgármestere kiemelte: a projektben Zalalövő és közvetlen vonzáskörzete mellett Jánosháza, Körmend és Lenti térsége érintett még. A fejlesztéshez szükséges forrást az Európai Unió kohéziós alapja, valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program biztosította. Zalalövőn 682 millió forint hasznosult.

Gyarmati Antal azt is elmondta: a hetvenes években épült tisztító korszerűtlenné vált, a kibocsátott szennyvíz paraméterei a környezetvédelmi előírásoknak már nem feleltek meg, elsősorban ez indokolta a beruházást. A fejlesztés szolgálja továbbá a Balaton vízgyűjtő területének védelmét, megteremtette a lehetőségét, hogy a helyi lakóingatlanok közel száz százaléka számára elérhető legyen a hálózatra való csatlakozás lehetősége, de akár további környező települések – Zalaháshágy, Szaknyér, Hegyhátszentjakab és Őrimagyarósd – szennyvízét is fogadni tudják.

Gyarmati Antal (balról), Vigh László, Kovács Tamás és Arnhoffer András a szennyvíztelep avatóján
Fotó: Gyuricza Ferenc

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a vidékfejlesztési célok megvalósulását méltatta. Mint mondotta: bár az elmúlt harminc évben folyamatosan fejlődött az infrastruktúra, a szennyvízkezelés területén azonban még vannak fehér foltok, ezek megoldására is lehetőséget teremt az a négyezer milliárd forintos keret, amely a vidéki Magyarország közeljövőbeli fejlesztési programjait hivatott finanszírozni.

A beruházás műszaki tartalmát Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette. Az említett kapacitásbővítés, illetve a Zrínyi és Bajcsy-Zsilinszky utcákat érintő hálózatfejlesztés mellett lezajlott a komplett technológiai fejlesztés, megújult a gépészet és az irányítástechnika, s komfortosabbá vált az üzemeltetési környezet. A Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Arnhoffer András pedig arról beszélt, hogy a jövőben két külön rendszer szavatolja a biztonságos üzemeltetést, míg a tisztítás során keletkező szennyvíziszap hasznosítását is megoldják, elsődlegesen a biogáz-üzemben energetikai céllal, a végterméket pedig mezőgazdaságban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában