Földrengés

2021.01.07. 11:55

Földrengés: A horvátok félnek és feszültek

A liszói Ladányi Kristóf egy magyarországi, tetőcserepeket gyártó cég értékesítési képviselőjeként két és fél éve dolgozik Horvátországban.

Benedek Bálint

A férfi területei között épp a földrengés sújtotta Petrinja és Sziszek települések is szerepelnek, de több környékbeli kisvárost rendszeresen látogat. Már ez első, tavaly márciusi zágrábi földmozgás megrémítette az ott élőket. Elmondta: a koronavírus-járvány terjedése miatt akkor a rengést megelőző nap zártak be szinte mindent, így az emberek otthon tartózkodtak és azonnal kirohantak az utcára. A régi városrész jelentős károkat szenvedett.

Ladányi Kristóf

- A közel 20 ezer lakosú Petrinja és környéke jelentős károkat szenvedett – mesélte Kristóf. – Néhány napja jelent meg egy informatív statisztika a földmozgásban érintett házak eddigi kárfelméréséről. E szerint 7686 épületet néztek át a szakemberek, mely alapján 3341 ház teljesen lakhatatlanná vált. Továbbá a hatóságok szerint 2705 épület használható, de javasolják azok felülvizsgálatát, s mindössze 1640 darab egyáltalán nem sérült meg. Az ott élő ismerősök szerint a földrengésre nem lehet felkészülni, lelkileg nagyon nehéz időszakot élnek át. A kisebb, Richter-skála szerinti 2,9-es, 3,6-os erősségű utórengések állandósultak, de a szerdai megint nagy riadalmat okozott. Petrinjában például két lakatlan ház összeomlott, de szerencsére nem sérült meg senki. A szakértők hosszútávú előrejelzései sem túlságosan megnyugtatók, hiszen azt prognosztizálják, hogy az elkövetkezendő időszakban folyamatosak lesznek a rengések. Az emberek már kis túlzással úgy fekszenek le az ágyukba, hogy bármikor fel kell kelniük, hogy kirohanjanak az utcára. Tehetetlennek érzik magukat és érthetően nagyon feszültek.

 

Kristóf hozzátette: ráadásul, mint a fenti statisztikából kiderült, el kellett hagyniuk a házaikat. Konténerekben élnek, vagy épp másoknál húzták meg magukat. Az egész közösséget lelkileg is megviseli ez a helyzet.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ezek-voltak-a-fold-legnagyobb-es-legpusztitobb-foldrengesei-4817068/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-foldrengest-ereztek-nagykanizsan-es-kornyeken-4815901/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/foldrengest-tapasztaltak-zala-megyeben-4796554/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában