„Ez nekem világbajnokság”

2021.01.27. 16:00

Fliszár Károly nyugalmazott főesperes-plébános boldognak érzi magát

„Köszönöm, jól vagyok, különösen, hogy most már csak azzal foglalkozhatom, amire a Jóistennel szerződtem” – mondta lapunknak Fliszár Károly nyugalmazott főesperes-plébános.

Horváth-Balogh Attila

Fliszár Károly atya éppen egy otthont áld meg Eszteregnyén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Fliszár Károlyt Nagykanizsán és a térségben sokan kedvelik, közvetlensége, állandó jókedve, baráti stílusa és tartalmas, élvezetes prédikációi miatt. Plébánosi pályájának majd’ 40 évéből sok minden kötődik hozzá: például az újudvari tévétorony tövében 1994 óta megrendezett Szent Rita Katolikus Ifjúsági Tábor alapítása, templomok, plébániák (köztük a kanizsai Jézus Szíve) felújítása. 2019-ben nyugállományba került, de tavaly január óta a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébánián tevékenykedik kisegítő lelkészként.

Fliszár Károly atya éppen egy otthont áld meg Eszteregnyén
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– Nyugdíjasként új világ nyílt meg előttem Zalaegerszegen, köszönettel tartozom Stróber László apát-plébánosnak, hogy befogadott – kezdte a 71. életévét idén betöltő Károly atya. – Ez nekem világbajnokság, közösségben lehetek, nagyon jó barátságot alakítottam ki Kovács József káplánnal (az én öregségem kiegészíti az ő fiatalságát), felszabadultan szolgálhatok, van feladatom, de az a teher, ami plébánosként néha nyomasztó, már nincs a vállaimon. Bőven van időm felkészülni a szentmisékre, végre el tudok olvasni rég vágyott könyveket. Aktív koromban mindenbe belementem, amit megláttam és úgy gondoltam, hogy érdemes megcsinálni. Sajnos, gyakran túlvállaltam magam, de úgy látszik, nekem a Jóisten ezt szánta. Az egészségem kiváló. Korábban volt egy gerinc-, keresztcsonttörésem, letört a sarokcsontból is egy darab, ezek miatt nehezen bírtam állni a szentmiséken, de mára nagyjából rendeződtek ezek a dolgok. Azért szoktam imádkozni, hogy csak annyira fájjon, hogy tudjak szolgálni – most már akár napi 3 mise is belefér.

Károly atya számára nagy öröm, hogy az igazi barátai a megyeszékhelyre költözése után is megmaradtak. Sok telefonhívást kap, illetve azokkal a dél-zalaiakkal, akik közel állnak hozzá, személyesen is tartja a kapcsolatot: gyakran megfordul például Nagykanizsán, és innét is rendszeresen járnak hozzá – nemcsak egy jót beszélgetni, hanem a szentmiséire is. Mert azok még mindig – ha lehet így fogalmazni – élményt jelentenek.

– Vallom: az élet nem arról szól, hogy kiterítem a jó lapokat, hanem hogy a rosszakból is jól játszom, ezt próbálom átadni a híveknek – mondta. – Az életben többet kaptam, mint amit adtam. Ha valakinek tudtam adni, azt is abból, amit másoktól kaptam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában