helyi szabályok

2021.01.11. 07:00

Érvényesek a tavalyi parkolóbérletek? Három zalai városban érdeklődtünk

Mivel továbbra is ingyenes a közterületi parkolók használata, jelenleg nincs teendő az év végével lejáró bérletekkel sem, mert az érvényben lévő korlátozásokat nem enyhítették.

AG, KÁ, SZZS

Nagykanizsai parkolóautomata. Most nincs szükség rá, a közterületi várakozás ingyenes

Fotó: Gergely

Zalaegerszeg

Ezt közölte érdeklődésünkre a megyeszékhelyi Városgazdálkodási Kft. parkolási ágazatvezetője, Koválcsik Miklós. Mint ismeretes, a kormányzati döntés alapján november 3-tól ingyenessé vált az önkormányzati fenntartású várakozóhelyeken a parkolás. November 23-tól pedig a lakott területen működő parkolóházak használatát tették ingyenessé a 19 órától reggel 7 óráig tartó idősávban.

Az ágazatvezető elmondta, hogy az övezetekre szóló, 2020-ra váltott éves parkolóbérletek 2021. március 31-ig maradnak érvényben abban az esetben is, ha közben a korlátozásokat megszüntetik, és újra fizetőssé válik a parkolás. A lakcímhez kötött bérletek december 31-ig voltak érvényesek, és ezeket a szabályozás szerint január 31-ig kell meghosszabbítani. Ezekkel sincs azonban addig teendő, amíg a veszélyhelyzet, és a korlátozások nem szűnnek meg, annál is inkább, mert a hosszabbítást csak személyesen lehet intézni.

Koválcsik Miklós felhívta rá a figyelmet, hogy a belvárosi parkolóház napközbeni használata díjköteles. A szolgáltatás iránti igényt az is jelzi, hogy januárra már elfogytak a parkolóházi bérletek. Ezek megvásárlására jelenleg csak az interneten van mód, mert a személyes ügyfélfogadás szünetel.

Nagykanizsa

Habár országosan ingyenes a parkolás, a tavaly megváltott parkolóbérletek a hónap végéig érvényesek Nagykanizsán. Azonban a közgyűlés hónapokkal ezelőtti döntésének következtében mindazok, akik tavaly egész évre szóló, teljes árú bérletet vásároltak, az idei ugyanolyan típusú bérlet megvásárlásakor huszonöt százalék kedvezményt kapnak – ezt Szabó István, a Via Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mondta. Hozzátette: a többi bérletkategóriára nem érvényes az említett kedvezmény.

– Nagykanizsán január 31-ig érvényesek az éves bérletek – jelezte Szabó István. – A bérletek érvényessége nincs összefüggésben az országos szabályokkal.

Nagykanizsai parkolóautomata. Most nincs szükség rá, a közterületi várakozás ingyenes
Fotó: Gergely

A vezérigazgató kiemelte: az ügyfelektől továbbra is azt kérik, hogy a bérletek vásárlásakor a forgalmi engedélyt mutassák be. Bizonyos bérlettípusoknál, például a munkavállalói szektor bérletvásárlása esetén, vagy közfeladat-ellátási bérlet esetén szükség van olyan munkáltatói nyilatkozatra is, amely mindezt igazolja. A lakossági, kedvezményes bérletek vonatkozásában pedig a lakcímet kell igazolniuk az igénylőknek.

– Ez utóbbi a legolcsóbb, négyezer forint plusz áfa értékű bérlettípusunk – folytatta Szabó István. – Ezenkívül, a helyi parkolórendeletben előírt feltételek teljesülése esetén lehetőség van munkavállalói, szülői, közfeladat-ellátási és vállalkozói kedvezményes bérletek vásárlására is.

Szabó István
Fotó: Gergely Szilárd

Szabó István elmondta azt is: nem minden városban biztosítanak kedvezményes árú bérleteket, Nagykanizsán azonban igen.

Keszthely

Mint a kormányrendelet értelmében az országban mindenhol, Keszthelyen is ingyenes a parkolás a közterületeken. Így a szokásosan január 31-i érvényességű éves parkolóbérlet megújítására sincs szükség addig, amíg tart a díjfizetési mentesség.

A parkolókat üzemeltető városi cég, a VÜZ Kft. a honlapján teszi majd közzé, mikortól lehet megvásárolni az idei évre érvényes bérleteket. A díjfizetési kötelezettség újbóli bevezetésekor egyébként türelmi időt kapnak majd az autósok a bérlet megvásárlására. Ennek idejéről is informálódhatnak majd a keszthelyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában