Promenád, parkolófejlesztés, homokos partszakaszok

2021.01.25. 11:30

Elbontanák a pavilonsort? Ötletek a keszthelyi Balaton-part átalakítására

Kihirdették annak az ötletpályázatnak az eredményét, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata írt ki a keszthelyi Balaton-part megújítására.

Szabó Judit

A Városi strand, háttérben a Hullám Hotel. Átfogó fejlesztést javasolnak az ötletpályázat elbírálói

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Judit

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata ősszel hirdette meg a hagyományos nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A 2020-as pályázati kiírás – Keszthely balatoni központjának fejlesztése címmel – olyan javaslat készítését tűzte ki céljául, amely a város frekventált Balaton-parti területének tervezett megújítására irányul. Elsősorban tehát ötleteket, tanulmányterveket vártak.

A felhívásra 26 pályamű érkezett, amelyek közül kettőt ki kellett zárni. A bírálóbizottság az ötletpályázatot eredményesnek nyilvánította, a rendelkezésre álló bruttó ötmillió forintot teljes egészében felhasználta a díjazásra. A pályaművek között kiemelkedő színvonalút nem talált, ugyanakkor megállapította: a munkák zömmel több-kevesebb értékes gondolatot, területrendezési, építészi javaslatot tartalmaztak, amelyek a keszthelyi Balaton-part rendezésénél a jövőben hasznosíthatók lesznek.

A Városi strand, háttérben a Hullám Hotel. Átfogó fejlesztést javasolnak az ötletpályázat elbírálói
Fotó: Szabó Judit / Zalai Hírlap

A zsűri tíz művet jutalmazott. A legnagyobb összegű (750 ezer forintos) díjban részesült Kiss Flóra, Márki Gabriella, Miskolczi Lilla és Szűcs Imre Ferenc közös pályázata, valamint Rantal Gábor és Rév Ferenc pályamunkája.

Mint az ötletpályázat MMA honlapján közzétett zárójelentésében olvasható: a bírálóbizottság számára egyértelműen bebizonyosodott, hogy Keszthely Balaton-partja a mai kor igényeit, a városhoz való kapcsolatát, az itt lakók és az idelátogató vendégek által elvárt mikrokörnyezetet nem tudja biztosítani. Ennek megfelelően elengedhetetlenül fontos az átgondolt fejlesztése az ember és a természet mint teljes életközösség igényei alapján.

A bizottság számos konkrét javaslatot is megfogalmazott. Javasolják többek között egy vasúttal párhuzamosan futó, vegyes forgalmú útszakasz, „promenád” megvalósí­tását, illetve a partot kiszolgáló, nagy befogadóképességű parkoló kialakítását a nem használt vasúti területeken. A strand nagy méretű összefüggő zöldterületként való kezelését indítványozzák, és fontosnak tartják a meglévő növényzet megóvását mind gazdasági, mind ökológiai megfontolások alapján. Kívánatos törekvésként jelölték meg a természetközeli partvonal kialakítását, homokos partszakaszok létesítésével.

A pályázat elbírálói a pavilonsor elbontását is indítványozzák

A pavilonsort elbontásra javasolják, helyén egy „városi teret” képzelnek el, minimális és kis léptékű építményekkel.

Sétány létrehozását is szorgalmazzák, amely a parton, illetve a part közelében húzódna déli irányban legalább a Halászcsárdáig és a Helikon strandig, az Erzsébet-liget területének bevonásával.

A bizottság szerint a strand funkcióit el kell különíteni egymástól, ügyelve a téli-nyári üzemeltetés elválasztható megoldására és a tervek szerint télen is üzemelő wellnessrészlegnek a Balatonnal való megfelelő kapcsolatára. Kitértek még arra, hogy az új épületek semmiképpen se konkuráljanak a szomszédos műemléki épületekkel, s hogy segíteni kell az egykori Balaton és a Hullám Szálló át­alakítását. Ezek visszafogott mértékű bővítését is lehetségesnek tartják.

A pályaműveket később kiállításon tervezik bemutatni a keszthelyi városházán. Előtte azonban elkészül a virtuális tárlat is, amelyet hamarosan megjelentetnek a www.mma.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában