Idén másképpen mozgósítottak

2021.01.08. 16:00

A tótszerdahelyi horvát nemzetiségi önkormányzat tavalyi évéről

A tótszerdahelyi Blazsetin István Horvát Önkormányzat elnöke decemberben adta át a horvát kultúra terén 2020 legjobban teljesítő tanulójának szánt hagyományos elismerést és a „Serdahel 650” című pályázat díjait.

Horváth-Balogh Attila

A „Serdahel 650” című pályázat résztvevői

Fotó: Blazsetin Bernadette

Blazsetin Bernadette elnök elmondta: az önkormányzat 2002-ben alapított díjat a tótszerdahelyi iskolába járó tanulóknak, melyet minden évben egy vagy kettő, horvát vonalon kiemelkedően teljesítő 8. osztályos kap. 2020-ban az elismerést a tótszentmártoni Vajdai Sára érdemelte ki. Szintén 2002-ben felnőttek és közösségek részére is alapított díjat a horvát önkormányzat, melyet most a Mura Hagyományőrző Egyesületnek ítéltek oda 10 éves fennállása alkalmából.

A „Serdahel 650” című pályázat résztvevői
Fotó: Blazsetin Bernadette

– Tavaly a Blazsetin István Horvát Önkormányzat is a járványügyi helyzethez igazította működését – magyarázta Blazsetin Bernadette. – Mivel kevesebb rendezvényre volt lehetőség, más módon próbáltuk a helyi horvát közösséget mozgósítani. Online gasztronómiai pályázatot hirdettünk családoknak „Kuhaj peci nasa jela!” (Süsd, főzd a mi ételeinket!”) címmel, hogy összegyűjtsük a régi horvát recepteket. Tótszerdahely tavaly ünnepelte első írásos említésének 650. évfordulóját, a filmtáborban kisfilm készült a településről, amiben az Ivanoveci Fotó- és Filmklub is közreműködött. Szintén az évfordulóhoz kapcsolódóan a helyi önkormányzattal közösen emlékparkot alakítottunk ki. A járványhelyzet miatt a nagy évfordulós ünnepséget idén tartja meg a település.

Vajdai Sára, a tavalyi díjazott
Fotó: Blazsetin Bernadette

Blazsetin Bernadette arról is beszélt: az évfordulóhoz kapcsolódóan az önkormányzat ősszel a Mura menti iskolák részére rajz- és fotópályázatot hirdetett „Serdahel 650” címmel, melyre a tótszerdahelyi és murakeresztúri iskolások jelentkeztek. Csak Tótszerdahely lakói számára lett meghirdetve a „Serdahel, tak imam te rad” (Szerdahely, szeretlek) című fotópályázat, valamint a „Pripetilo se v Serdahelu” (Valamikor Szerdahelyen történt) írói pályázat, melyre régen megtörtént érdekes események leírásával lehetett pályázni az év végéig. Értékes díjakat szánnak a pályázóknak, melyeket idén adnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában