A Szent Család békéjét kérjük

2021.01.03. 07:00

A hálaadó szentmise üzenete: Isten megtart és szeret bennünket

A békét kell kérnünk és őriznünk – fogalmazott prédikációjában Tóth Tamás káplán az év végi hálaadó szentmisén a Szentlélek-templomban.

Péter B. Árpád

Tóth Tamás: Sok a fájdalom, de őriznünk kell a békét

Fotó: PBÁ

Arra hívta fel a figyelmet, kételyeink között is meg kell látni, mit kaptunk az óévben. Úgy fogalmazott, a legtöbb város és falu polgármestere évet értékelt ezekben a napokban, elmondva, milyen pályázatokat nyertek, mi mindent terveztek. Ám a világ márciusban megfordult.

Szentbeszédében Tamás atya emlékeztetett, nem is gondoltuk volna, micsoda változás következik.

– Most itt vagyunk az év utolsó napján, és feltehetjük a kérdést, van egyáltalán valamiért hálát adnunk? – tette fel a kérdést a káplán szilveszter kora estéjén. – Mit köszönhetünk meg Istennek? Tűnhet akár úgy is, ebben az évben mintha mindent elvett volna tőlünk, de mi, akik most összejöttünk a templomban, még itt vagyunk, élünk, és hatalmas hála kell hogy eltöltse a szívünket, mert lehet, túl vagyunk a betegségen, de Isten életben tart bennünket, szeret minket, nekünk még van itt feladatunk.

Tóth Tamás: Sok a fájdalom, de őriznünk kell a békét
Fotó: PBÁ

Tóth Tamás figyelmeztetett, az év végén számot kell adnunk Istennek arról, annak ellenére, hogy talán nem volt sok lehetőségünk szeretni őt, mit tettünk, cselekedtünk-e jót embertársainkkal, a családunkban. S látnunk kell azt is, néha mindez mennyire meddő, a jóindulatunk ellenére is.

– Tegnap még otthon voltam a szülőfalumban – folytatta Tamás atya –, s meglátogattam egy családot. Az édesapa azt mondta, fájdalmas, hogy gyermekei már nem ugyanabban a világban cseperednek fel mint ő, s ez feszültségekhez vezethet. Tudatosítani kell magunkban, a fiatalok már sok mindent másként látnak, de a különböző

nemzedékek ugyanúgy hálával és köszönettel tartoznak Istennek.

Tóth Tamás arról is beszélt, az ifjaknak furcsának tűnhet, amikor a szentmisén felhangzik az ének: „Béke fejedelme, szentséges Istenünk”, másokat pedig akár a hajdani békemozgalmakra is emlékeztetheti, de amikor hálát adunk, a békét kérjük a világra. Ezt kínálja nekünk az Úr, és ez sugárzik a Szent Családból is felénk. Emlékeztetett, Jézus Krisztus krí­zishelyzetben született, nem hotelben, nem palotában, nem királyi famíliába, hanem oda, ahol üldözték a csecsemőket. Mégis, azt az istállót is betöltötte a belső béke.

– Mi mást kívánhatnánk mi is magunknak ebben a nehéz helyzetben?! – szólt Tamás atya tanítása. – Sok a fájdalom, sok mindent elveszítettünk, személyeket, lehetőségeket, mégis, nekünk ezt a békét kell őriznünk az új esztendőben. Ebben segítsen mindannyiunknak a Jóisten!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában