Koronavírus Zalában

2020.12.07. 17:55

Balaicz Zoltán: 3631 aktív fertőzött van Zalában; 3299 fő már meggyógyult

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Balaicz Zoltán polgármester hétfői járványügyi tájékoztatóját, a legfrissebb Zala megyei információkkal.

zaol.hu

Fotó: Facebook / Balaicz Zoltán

„Kedves Zalaegerszegiek!

  • A járvány első hullámában is biztosított támogatást a legrászorultabbaknak a Lakhatásért Közalapítvány. Most, a második hullám alatt is hirdetett pályázatot a szervezet, összesen 28 pályázat érkezett és 21 pályázat támogatásáról döntött a kuratórium 1.593.000 forint értékben.
  • A december 4-ei kormányrendelet alapján a fenntartó szüneteltetheti a nappali ellátást nyújtó intézmények épületében nyújtott szolgáltatásokat az idősek védelme érdekében. Ennek alapján szociális és idősügyi szakágazat szakemberei áttekintették a zalaegerszegi intézményrendszert és a következő javaslattal éltek:
  • - A Szociális Klub (az ellátás és a segítség formáját figyelembe véve) továbbra is nyitva marad.

    - A Belvárosi Idősek Klubját az elmúlt időszakban már csak egy fő látogatta napi rendszerességgel, így ez a klub egyelőre szünetelni fog.

    - Az Andráshidai Idősek Klubját az elmúlt időszakban már csak fodrászati foglalkozási napon látogatták, így ez a klub egyelőre szünetelni fog.

    - A Landorhegyi Idősek Klubját az elmúlt időszakban még néhányan látogatták, így ez a klub is szünetelni fog, de két gondozónő ki fogja vinni a klubtagok ebédjét az otthonukba a védelmi előírások betartásával, így távolságtartással, de személyes találkozásra és beszélgetésre is lesz lehetőség az egyébként rendszeres telefonos kapcsolattartás mellett.

    Szintén a kormányrendelet alapján szerdától már csak kiszállítással lehet ebédet eljuttatni a lakcímre, a helyben fogyasztás a kontaktok számának csökkentése érdekében megszűnik.

  • Az operatív törzs döntése értelmében a központi szigorító intézkedések 2021. január 11-ig továbbra is érvényben maradnak. Ez azt is jelenti, hogy szilveszterkor sem lehetnek bulik, utcabálok, rendezvények. A zalaegerszegi helyzetet ez nem befolyásolja, hiszen itt már korábban döntés született arról, hogy mind a december 31-ei városi szilveszter, mind a január 1-jei újévi köszöntő elmarad.
  • A karácsonyi ünnepek, illetve Szenteste vonatkozásában december 21-én születik központi döntés az operatív törzs ülésén.
  • A Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete arról tájékoztatott, hogy az általuk szervezett városi farsangi felvonulás és jótékonysági fánkvásár, amely 2021-ben február 16-án lett volna esedékes, döntésük értelmében elmarad.
  • A Zala megyei és a zalaegerszegi rendőrkapitányság arról tájékoztatott, hogy több bejelentés alapján a Dísz téren csakis elvitelre üzemelő pavilonok mellett a vásárlók több esetben sem sétáltak tovább, hanem csoportosultak, ezért fokozottan ellenőrizni fogják mind a vállalkozásokat, mind pedig a látogatókat a járványügyi szabályok betartása céljából.
  • Holnaptól lehet előzetesen regisztrálni vakcinára, az oltási jelentkezés részleteiről az országos média számol majd be.
  • Újra megnyitottuk a járványügyi önkormányzati adományszámlát, minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000
  • Zala megyében március óta mostanáig 7057 személy fertőződött meg. Tavasz óta a mai napig összesen 127-en haltak meg a vírus következtében megyében, közülük 40 volt zalaegerszegi lakos. A gyógyultak száma 3299 fő, az aktív fertőzöttek száma 3631 fő. A 3631 aktív Zala megyei fertőzött közül 1277 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 2354 fő más települések lakója. Városunkban ma bölcsődébe 194, óvodába 754 gyermeket vittek. Az újraindult szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 281 fő vette igénybe. Az újraindult ”Segít a város„ időseket támogató programba eddig 12 fő kapcsolódott be.

    Bölcsődék:

    - A Tipegő Bölcsődében nincs érintett dolgozó.

    - A Cseperedő Bölcsődében 1 pozitív dolgozó van.

    - A Napsugár Bölcsődében nincs érintett dolgozó.

    - Az Űrhajós Bölcsődében 3 pozitív dolgozó van.

    Óvodák:

    - A Petőfi utcai óvodában 1 óvónő eredménye pozitív lett. A minisztérium december 1-10. között egy csoportra rendkívüli szünetet rendelt el az intézményben.

    - A Szivárvány téri óvodában 2 óvónő és 1 dajka eredménye pozitív lett. A minisztérium december 3-12. között rendkívüli szünetet rendelt el az intézményben.

    - A Napsugár utcai óvodában 3 óvónő, 1 dajka, 1 pedagógiai asszisztens eredménye pozitív lett. Várjuk továbbá egy óvónő és három dajka teszteredményét. A minisztérium december 2-11. és december 3-13. között egy-egy csoportra, valamint december 7-16. között 2 csoportra rendkívüli szünetet rendelt el.

    - Az Űrhajós utcai óvodában 2 óvónő és 1 dajka eredménye pozitív lett. A minisztérium december 2-14. között rendkívüli szünetet rendelt el az érintett 2 csoportban.

    - A Kodály utcai óvodában 2 óvónő, 1 pedagógiai asszisztens, 1 konyhás eredménye pozitív lett. A minisztérium december 1-10. között egy csoportra, valamint 2020. december 3-12. között kettő csoportra rendkívüli szünetet rendelt el.

    - Szent Család Óvoda: a heti tesztelésen valamennyi munkatárs eredménye negatív lett.

    Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján

    (9. évfolyamtól minden intézmény digitális oktatásra állt át):

    - Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: 5 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: 2 tanár igazolt koronavírus fertőzött.

    - Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: 4 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: 13 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Liszt Ferenc Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 4 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Eötvös József Általános Iskola: 3 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Izsák Imre Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Öveges József Általános Iskola: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

    - Béke ligeti Általános Iskola Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola: 1 diák hatósági házi karanténban, 7 dolgozó hatósági házi karanténban, ezekből 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött.

    - Pálóczi Horváth Ádám Művészeti Iskola: jelenleg nincs fertőzött.

    - Kölcsey Ferenc Gimnázium: 4 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Zrínyi Miklós Gimnázium: jelenleg nincs érintett személy.

    - Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Ganz Ábrahám Technikum: 2 tanár hatósági házi karanténban, 4 diák hatósági házi karanténban, ezekből 2 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Munkácsy Mihály Technikum: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Deák Ferenc Technikum: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

    - Széchenyi István Technikum jelenleg nincs karanténban senki.

    - Báthory István Technikum: 2 tanár hatósági házi karanténban, 1 diák hatósági házi karanténban, ezekből 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött.

    Idősek Otthona és Gondozóház: az alapszolgáltatásban (nappali ellátás, házi segítségnyújtás, étkeztetés) 7 dolgozó pozitív. A bentlakásos szolgáltatásban minden dolgozó és minden ellátott negatív.

    Család- és Gyermekjóléti Központ: minden dolgozó meggyógyult, nincs koronavírus fertőzött.

    Néhány fontos információ a koronavírusról:

  • A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.
  • A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.
  • Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. Az elmúlt egy évben a világon már 1,53 millióan haltak bele a vírusba.
  • A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.
  • A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.
  • A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 újból elkapható.
  • Jelenleg hatásos ellenszer, megbízható, széles körben és hosszabb ideig tesztelt gyógyszer, illetve oltás nem létezik. Rengeteg helyen folynak kutatások és vannak biztató eredmények, ezekben valamennyien reménykedünk!
  • Amíg nincs hatásos, tesztelt és igazolt gyógyszer, illetve oltóanyag, addig a leghatásosabb módszerek a járvány terjedésére a már sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.
  • Vigyázzunk egymásra!

    Zalaegerszeg, 2020. december 7.

    Balaicz Zoltán

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában