Gát lesz a végleges megoldás

2020.11.14. 11:30

Tisztítják a Principális-csatornát a növényektől

A Vár utcai hídtól délre, 7 kilométer hosszan egy munkagép megtisztítja a Principális- csatornát a növényektől. A munkálatokat csütörtökön megnézte Bizzer András alpolgármester és Tóth Nándor önkormányzati képviselő is.

Benedek Bálint

A medertisztítás helyszínén Baracskai László, Illés Attila, Bizzer András és Tóth Nándor

Fotó: Szakony

Utoljára a július végi nagy mennyiségű eső okozott gondokat a Pivári utca keleti részén élőknek: a vízgyűjtőn lehullott extrém mennyiségű csapadék miatt a víz elárasztotta a kiskanizsai kerteket.

A városvezetők az egyik lakó, Illés Attila kertjén keresztül közelítették meg a töltésen zajló munkálatokat. A házigazda megmutatta a kerítés drótjára száradt földigiliszta- maradványokat, melyek jól szemléltetik, meddig is ért az ár. Első nap a gyerekek még élvezték az udvarnyi úszómedencét, de a megbüdösödött víz hónapokra megkeserítette az életüket. Illés Attila a kert végében lévő csatornarészt némileg kitisztította, ám a munkagép ennél persze sokkal hatékonyabban dolgozik. – Jelenleg a meder tisztítása zajlik, csak a növényzetet szedi ki a munkagép, ami azonban az állapotokat elnézve jelentős segítség . mondta Bizzer András alpolgármester.

A medertisztítás helyszínén Baracskai László, Illés Attila, Bizzer András és Tóth Nándor
Fotó: Szakony

– Balogh László polgármester és Tóth Nándor is lobbizott, hogy a munka a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kivitelezésében még az idén megvalósulhasson – folytatta az alpolgármester. – Ez nem a végleges megoldás, ezen az önkormányzatnak és a vízügynek még dolgoznia kell.

Tóth Nándor hozzátette: a medertisztítás után tervezési folyamat következik, melynek költségeit remélhetőleg az önkormányzat vállalja. Aztán a vízüggyel közösen lehet pályázni állami támogatásra. Amiből a Vár utcai hídtól a Pivári utca végéig körülbelül 300 méter hosszú, erős gát készülhet.

– Reméljük, attól fogva nem kell többé nyúlgáttal és homokzsákokkal védeni a kerteket – folytatta a képviselő.

– A kiskanizsaiak már a mostani medertisztításnak is örülnek, hiszen tavaszra ismét várható a csatorna vizének duzzadása.

A helyszíni bejáráson Baracskai László, a polgármesteri hivatal közbiztonsági referense is részt vett. A szakember korábban az árvízi védekezés szervezésében is közreműködött. Szerinte folyamatosan figyelni kell a csatornát, hiszen bizonyos akadályok, hordalékok képesek jelentősen megemelni a víz szintjét. Ha erre jelentős mennyiségű csapadék is érkezett, akkor bizony akadály nélkül bezúdult a víz a házakhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában