A klímaváltozás lassításához szeretnének hozzájárulni

2020.11.09. 07:00

Emlékfákat ültettek a jövőnek Orosztonyban

Több, mint kétszázötven fát ültettek el a településen lelkes önkéntesek szombaton.

Horváth-Balogh Attila

Varga Valéria, Balázs Laura, Szeder-Kummer Mária és dr. Klein Ákos

Fotó: Szakony Attila

Az akcióra – melynek keretében emlékfasort is kialakítottak a legendás várkapitány, Thúry György halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából – az önkormányzat, a településen működő Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a 10 Millió Fa Mozgalom nagykanizsai csoportja, valamint a Zalai Falvakért Egyesület közös szervezésében került sor. Utóbbi szervezet éppen idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, s a résztvevők erről a jubileumról is megemlékeztek 30 csemete (kislevelű hárs, magas kőris, nyír, platán és páfrányfenyő) telepítésével.

Varga Valéria, Balázs Laura, Szeder-Kummer Mária és dr. Klein Ákos
Fotó: Szakony Attila

– Thúry György a maga korában európai hírű, legendás végvári vitéz volt, várkapitány előbb Várpalotán, majd Nagykanizsán – bocsátotta előre az esemény egyik ötletgazdája, dr. Klein Ákos biológus, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője. – Kiváló szervező és stratéga, akit felettesei mindig a problémás helyekre küldtek, így került Szigetvár eleste után Nagykanizsára. Páratlan bajvívó hírében állt, s tisztességes párbajban soha nem is tudták legyőzni a törökök. Ezért 1571-ben tőrbe csalták és itt, Orosztony határában megölték. Jövőre lesz halálának 450. évfordulója, ezért 225 jegenyenyár elültetésével, a Thúry-fasor kialakításával szeretnénk emléket állítani neki. S hogy miért pont a faültetést választottuk? Jövőnket, életünket ma már nem a török veszélyezteti, hanem egy annál is nagyobb baj, a globális klímaváltozás. Ezt például fák ültetésével lehet lassítani. S habár a reményünk csak annyi lehet a sikert illetően, mint amennyi Thúrynak és 500 katonájának jutott Várpalotán a 8000 fős török sereggel szemben, nem szabad harc nélkül megadnunk magunkat.

– Úgy gondoltuk, tehetünk valamit az utánunk jövők jövőjéért azzal, ha fákat ültetünk – vette át a szót Varga Valéria polgármester. – A fák megvásárlását részben az önkormányzat finanszírozta, a költségek másik részét a partnerszervezetek adták össze, a szükséges karókat, védőhálókat pedig a lakosság adományaiból tudtuk beszerezni.

A Zalai Falvakért Egyesület elnöke, Szeder-Kummer Mária a zalai falugondnokokat is mozgósította – lévén, a kezdetektől a szolgálat mentorai, működtetői. Ennek köszönhetően a megye számos pontjáról érkeztek falugondnokok, akik segítettek a telepítésben.

Balázs Laurától, a 10 Millió Fa Mozgalom kanizsai koordinátorától pedig azt tudtuk meg: más helyszíneken is folytatják az őszi fatelepítéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában