Így próbálnak segíteni

2020.10.20. 11:30

Szakmát a kézbe! – Virtuális pályaválasztási tanácsadás Zalában

Gondban vannak a pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákok szülei. A pandémia óta, lassan fél éve nem tudnak személyesen találkozni a tanácsadókkal, s elmaradnak az iskolák nyílt napjai. Ráadásul a 2020/21-es tanévben változott a szakképzés rendszere. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzési centrumokkal karöltve kiadványokkal és online szülői értekezletekkel segít.

Mozsár Eszter

Bangó-Rodek Viktória szakképzési csoportvezető a kamara által nyújtott segítségekről beszélt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A modern kor kihívásainak a jelenlegi iskolarendszer igyekszik megfelelni. A 14 éves gyerekek már nem autószerelők, hanem gépjármű-mechatronikai technikusok, a szakácsok pedig vendéglátóipari technikusok lesznek, s a kereskedelemben a webáruházi technikus többek között az áruforgalmi tevékenységet elemzi, a legkorszerűbb digitális és technológiai ismeretekkel irányítja az elektronikus rendszerek folyamatszervezését. Az elsőre idegenül hangzó kifejezések néhány év múlva beépülnek a köztudatba, addig azonban nagy szükség van a megfelelő információáramlásra. Különösen most, amikor tanácstalan szülők keresik fel naponta a kamarát.

Bangó-Rodek Viktória szakképzési csoportvezető a kamara által nyújtott segítségekről beszélt
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

- Októberben és novemberben folyamatosan szervezzük az online térben programjainkat, hogy minél könnyebben felkészüljenek a továbbtanulásra a diákok – tájékoztatta a hírlapot Bangó-Rodek Viktória, a ZMKIK szakképzési csoportvezetője. – Megváltoztak az oktatási intézmények nevei, s új a képzési struktúra. Legnagyobb változás, hogy nem szakmát, hanem ágazatot választanak a gyerekek. Így talán könnyebben orientálódnak és lesz idejük választani. Az ötéves technikumokban – ami eddig szakgimnázium volt – az első két évben ágazati ismereteket szereznek, majd a második ciklusban duális képzés lesz. Négy kötelező közismereti tárgyból érettségiznek, a technikusi szakképesítés vizsgája az ötödik érettségi tárgy. A jó eredménnyel végzettek könnyebben felvételizhetnek egyetemekre. A hároméves szakképző iskolákban egy éves az ágazati képzés, 9. évfolyam után választanak szakmát, s vállalati körülmények között tanulhatnak. Mindkét típusi intézményben a szakképzésben résztvevőknek a tanulmányi eredménytől függő ösztöndíj jár. Ezeket kiadványainkban, honlapunkon megtalálják részletesen.

- A fiatalok nem mindig látnak bele a felnőttek munkájába. Segíthet ebben ez a rendszer?

- Reméljük, hogy sokkal jobban átlátják a lehetőségeket a diákok, persze ehhez idő kell. Mi az eligazodásban segítünk. Idéntől az eddig több, mint 700 OKJ-s képzés 174 alapszakra redukálódott. Az új képzési rendszert múlt héten ismertettük az online Pályaválasztási Szülői Értekezletünkön Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Keszthelyen. Többek között az intézmények képzési kínálatával, a duális képzés előnyeivel és az ösztöndíj lehetőségekkel foglalkoztunk. Ötszázan regisztráltak a három rendezvényre. Akik ezekről lemaradtak vagy újra átnéznék, azok a prezentációkat a honlapunkon találják meg.

- Milyen további fórumokon jelenik meg a kamara?

- Októberben és novemberben a helyi televíziókban beszélgetünk a témáról. A Zalaegerszegi Televízióban október 29-én csütörtökön az Egerszegi Esték című műsor különkiadásában indul a sorozat. Ez később online visszanézhető. Zalaegerszegen négy adással készülünk, először általános tájékoztatást láthatnak, majd az intézmények és a duális képzésben résztvevő vállalatok képviselői beszélnek.

- Kihez forduljanak azok, akiknek még lesznek kérdései?

- Pszichológus és pályaorientációs szakember áll rendelkezésre október 20-án és 27-én. A tanácsadás online, webkamerán keresztül történik, előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Itt a speciális eseteket várjuk. Olyanokat, akik továbbra is bizonytalanok vagy nincsenek tisztában képességeikkel, készségeikkel. Ezt a lehetőséget munkaidő után 17 és 19 óra között biztosítjuk, hogy a szülő a gyerekkel együtt kérjen szakvéleményt. A szolgáltatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha igény lesz rá, akkor további időpontokat hirdetünk. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon nehéz az információgyűjtés. Legelőször az osztályfőnököket, pályaválasztással foglalkozó pedagógusokat készítettük fel, így reméljük, hogy ők is sokat segítenek. Javasoljuk továbbá, hogy már a hetedik osztályosok is beszélgessenek arról, hogyan képzelik el a jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában