Sértő és megbotránkoztató lenne?

2020.10.22. 07:00

Az értékmentő egyesület nem használhatja Nagykanizsa nevét – döntött a bizottság

Aranykor, underground, értékmentő, kultúrkommandó, rekord. Önök szerint e szavak bármelyike sértő, esetleg megbotránkoztatást keltő a város lakossága számára?

Pásztor András

Márciusban az óvodások és iskolások bevonásával 10 ezer zászlót helyezett ki az egyesület a Deák térre

Fotó: ZH Archívum

Nos, az ügyrendi, jogi, nemzetpolitikai és közrendi bizottság szakmai véleménye szerint bizony mindkettő igaz, azaz sértő és megbotránkoztató is. A bizottság ezért nem járult hozzá az Aranykor Nagykanizsa Underground Múlt- és Értékmentő Kultúrkommandó és Kanizsai Rekord Egyesület névhasználatra vonatkozó kérelméhez, azaz a civilszervezet nem használhatja nevében a Nagykanizsa és Kanizsa szavakat.

Márciusban az óvodások és iskolások bevonásával 10 ezer zászlót helyezett ki az egyesület a Deák térre
Fotó: ZH Archívum

A fenti egyesület tagjai évekkel ezelőtt egy Facebook-csoportot indítottak, ahol a 80-as évek Nagykanizsáját, annak kultikus helyszíneit, intézményeit elevenítették fel, illetve emblematikus fiataljait, baráti társaságait szólaltatták meg. A múlt évtől pedig már közösségi akciókat is szerveztek.

– Tavaly november 11-én az I. világháború hősi halottainak tiszteletére gyújtottunk 10 ezer mécsest a kanizsai köztemetőben, majd idén március 13-án – bevonva a kanizsai iskolákat és óvodákat – szintén 10 ezer nemzeti színű zászlót helyeztünk el a Deák téren, júniusban pedig a Nagy-Magyarország Emlékműnél helyeztünk el installációt, ami a trianoni diktátumra emlékeztet – foglalta össze eddigi tevékenységüket a csoport vezetője, Farádi-Veres Klemencia, aki hozzátette: mivel a jövőben egyesületi formában szeretnének működni, ezért benyújtották a névhasználatra vonatkozó kérelmüket az önkormányzathoz. – Legnagyobb meglepetésünkre nem kaptuk meg az engedélyt, a bizottság véleménye szerint ugyanis a kanizsaiakra nézve sértő és megbotránkoztató az egyesület neve. Mindez azért töltött el minket mérhetetlen szomorúsággal, mert mindannyian imádjuk a szülővárosunkat és pontosan azért vállalunk közösségi feladatokat, hogy öregbítsük a város jó hírét.

Az egyesület nem fellebbezte meg a döntést, a Nagykanizsa és a Kanizsa nevek kihagyásával indították el a bejegyzési kérelmet. Ettől persze a kérdés még ugyanaz maradt, vajon miért gondolta azt a jogi bizottság, hogy az egyesület neve sértő, hovatovább megbotránkoztató lenne a kanizsaiak számára?

– Az egyesület neve egy értelmetlen katyvasz Nagykanizsa nevével megspékelve – fogalmazott dr. Károlyi Attila, az Éljen VárosuNK! Egyesület képviselője, az elutasító határozatot hozó bizottság elnöke, aki hozzátette: tisztelik, becsülik az egyesület tevékenységét, de Nagykanizsa neve annyira szent, hogy azzal nem lehet mókázni, pláne nem szabad egy vicces egyesületi nevet kreálni belőle.

Dr. Károlyi Attila azt is hangsúlyozta: Nagykanizsa neve nem szerepelhet egy olyan egyesület nevében, melynek logója egy gépfegyver, s melynek nevében a kommandó szó is szerepel, mert így együtt félelmet, megbotránkozást kelthet az emberekben.

A bizottság döntésével szöges ellentétben áll a Fidesz-frakció álláspontja, aminek Radics Bálint képviselő is hangot adott.

– A régmúlt, rendszerváltás előtti idők diktatórikus világát idézi a módszer, amit a nagykanizsai közgyűlési többséget uraló Éljen VárosuNk! Egyesület baloldali koalíciójának tagjai gyakorolnak – kezdte Radics Bálint. – Egy politikától teljesen független civil egyesület tagjainak azzal kell szembesülnie 2020-ban, hogy a művészettörténetből jól ismert fogalmakat használó elnevezésük miatt megtagadják tőlük annak a településnek a névhasználatát, amelynek értékeiért, hagyományának fennmaradásáért tevékenykednek immáron egy éve a város lakóinak pozitív visszajelzéseitől támogatva. Méltatlan, hogy politikai indíttatásból egy teljesen szubjektív döntés születik, azt a látszatot keltve, hogy aki nem nekik dolgozik, nem nekik tetsző tevékenységet folytat, mint ez esetben az értékmegőrzés, azt megbélyegzik. Mintha egy üzenetet küldött volna ezzel a bizottság a civil társadalom felé, elválasztva barátot az ellenségtől. A megítélésem szerint nem az egyesület elnevezése rombolja a város jó hírnevét, hanem az ÉVE baloldali koalíció tagjainak e méltatlan és eleddig Nagykanizsán ismeretlen eljárása – fogalmazott a Fidesz-frakció képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában