Wlassics Gyulára emlékeztek

2020.09.23. 07:00

Városvédők koszorúztak a díszpolgár házánál Nagykanizsán

A város napja alkalmából rendezett díszközgyűlésen, a posztumusz díszpolgári címmel kitüntetett Wlassics Gyula volt lakóházán elhelyezett emléktáblánál, a Deák tér 2. szám alatt szervezett koszorúzást a Nagykanizsai Városvédő Egyesület.

Benedek Bálint

Az emléktáblánál koszorúzott: Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alelnöke (balról), Gábris Jácint önkormányzati képviselő, Balogh László polgármester és Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A megemlékezésen Balogh László polgármester és Gábris Jácint önkormányzati képviselő is részt vett.

A városvédők nevében Papp Ferenc Wlassics Gyula-díjas népművelő, egyesületi alelnök szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: Wlassics a magyar jogtudomány és művelődéstörténet kiemelkedő személyisége, korának tekintélyes politikusa volt. Egyetemi tanárként, jogtudósként, miniszterként, a főrendiház elnökeként jelentős befolyása volt a magyar jogállamiságra, az oktatás, a közművelődés fejlesztésére.

Az emléktáblánál koszorúzott: Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alelnöke (balról), Gábris Jácint önkormányzati képviselő, Balogh László polgármester és Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Wlassics 1852-ben ugyan Zalaegerszegen született, de kétéves volt, amikor a család Nagykanizsára költözött – mondta. – Elemi iskoláit és a piarista gimnázium alsóbb osztályait a városban végezte el. A büntető törvénykönyv előkészítő munkáiban való nagy szerepe a szakmában elismerést hozott számára. Politikai pályájának csúcspontján, 1895-ben a Bánffy-kormányba kinevezték vallás- és közoktatásügyi miniszterré. Nyolcéves működése alatt a magyar iskolaügy és kulturális élet sokat fejlődött. A Wlassics-korszak mérlege: közel 1100 új állami népiskola, több mint 2500 új tanítóval. A szülővárosának, de Kanizsának is sokat jelent, hiszen itt emléktáblát kapott, sőt utcát is neveztek el róla.

Papp Ferenc vallja: Wlassicsra emlékezni elemi kötelességük, munkásságát megismertetni pedig fontos feladatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában