Hajnal Gabriella interjút adott

2020.09.23. 11:27

Megtartják az őszi szóbeli érettségi vizsgákat

A tervek szerint szigorú óvintézkedések mellett, de lebonyolítják a szóbeli számonkéréseket -árulta el többek között Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Magyar Nemzet

Amelyik osztály karanténba kerül, az arra az időre digitális munkarendben folytatja a tanulást

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

– Három hét telt el a tanévkezdés óta. Tavasszal ilyen esetszámok mellett már nem volt személyes oktatás. Most milyen a hangulat az iskolákban?

– Azt mondani, hogy egyáltalán nincs félelem, biztos nem lehet. Van, aki aggódik, de alapvetően nem tapasztalunk pánikhangulatot a tankerületi intézményekben. Magam is tanítok; ott például, ahová én járok órákat tartani, higgadtság és nyugodtság jellemzi a kollégákat, tanulókat egyaránt. Nagyon figyelnek az óvintézkedésekre, mára már mindenki hozzászokott, hogy maszkban érkezzen az iskolába. Ha valaki elfelejti, a portán elhelyezett tartalék maszkokból elvehet egyet magának. A tanév első napján még csak ki volt helyezve a kézfertőtlenítő állvány, ehhez képest a héten már azt láttam, hogy kordonnal is terelik a diákokat, hogy véletlenül se lehessen kibújni a kézfertőtlenítés alól. A járványügyi intézkedések mára a mindennapok részévé váltak.

– A fertőtlenítőszerek, védőeszközök minden iskolában rendelkezésre állnak? Ki szerzi be ezeket? Érkeztek panaszok a központhoz arról, hogy vészesen fogynak a készletek, netán nincs elég fertőtlenítőszer?

– A tankerületek már korábban szereztek be fertőtlenítőszereket saját maguk is, hiszen tavasszal és nyáron is folyamatosan takarították az épületeket. Tanévkezdéskor mindenkinek volt, és van is még némi tartaléka, ezen felül érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is. Utóbbit egyébként várhatóan havi bontásban fogják küldeni, hogy biztosított legyen az utánpótlás. A tankerületek figyelmét felhívtuk arra, hogy jelezzék, ha mégis hiány lenne, de az az igazság, hogy hozzánk egyetlen ilyen jellegű panasz sem futott be ez idáig.

– Takarítószemélyzetet kellett felvenni az óvodákba, iskolákba?

– Szerintem igen. Naponta nézem a Klebelsberg Központ pedagógus- és alkalmazotti állományát. A legfrissebb adataink szerint idén 12 ezerrel több az alkalmazott, mint tavaly ilyenkor. A teljes dolgozói állomány 108 ezerről 120 ezer főre emelkedett egy év alatt. Közülük vélhetően sokan vannak takarító munkatársak is, rájuk most nagy szükség van. Jelentősen – csaknem kétezerrel – emelkedett egyébként a pedagógusok száma is: tavaly szeptember közepén 82 042 aktív pedagógus dolgozott az intézményekben, most pedig 84 483 fő szerepel az adatbázisunkban.

– Az elmúlt tanév tantermen kívüli, digitális munkarendben sikeresen zárult. Most nem szorgalmazták az iskolák, hogy rendszerszinten legyen online vagy legalább hibrid oktatás? A Nemzeti Pedagóguskar szeretett volna hibrid rendszert, hogy csökkenteni tudják a tömeget. Mi ebben a kérdésben a Klebelsberg Központ álláspontja?

– Erről nagyon megoszlanak a vélemények. Amelyik osztály karanténba kerül, az arra az időre tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatja a tanulást, ilyenformán most is működik a hibrid rendszer. Tapasztalataink szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is. Középiskolában – ahol a szülőnek már nem kell feltétlenül otthon lennie a gyerekkel – jobban elképzelhető az otthoni tanulás, míg az általános iskolákban, főleg alsóban sok nehézséget generálna egy ilyen döntés. Az alsóbb évfolyamok, valamint a hátrányos helyzetű tanulók esetében még inkább fontos, hogy minél tovább megtartsuk a jelenléti oktatást.

– Ahol eddig megjelent a vírus, ott a minisztérium tájékoztatása szerint jellemzően csak egy-egy osztályt zártak be. Sikerült így megállítani a terjedését?

– Egyre több helyen jut be az iskolába a fertőzés. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt. Több olyan intézmény is van, ahol már visszavonták a rendkívüli szünetet vagy a digitális munkarendet, és visszatértek a diákok az iskolapadba. Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ. Ha több pedagógus érintett, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az egész intézményre kiterjedő intézkedést hoznak a járványügyi hatóságok. Úgy látom egyébként, hogy a tanárok fegyelmezettek, és gondosan betartják a szabályokat. Hozzáteszem, nehéz betartani, hogy az órán a pedagógus végig az íróasztal mögött üljön vagy a tábla mellett álljon, és ne járkáljon a gyerekek között. Én magam is nehezen állom meg, de most hozzá kell szoknunk ehhez.

Az interjú folytatása ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában