születésének 88. évfordulóján

2020.09.28. 12:30

Felavatták Fekete György emléktábláját a zalaegerszegi szülőházán

Fekete György, az idén áprilisban elhunyt belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia korábbi elnöke előtt tisztelegtek hétfőn a zalai megyeszékhelyen, és avatták fel emléktábláját születésének 88. évfordulóján a református egyházközség Rózsák terén álló épületén.

Arany Gábor

20200926 Zalaegerszeg Fekete György, Zalaegerszeg díszpolgára emléktáblájának avatása Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A parókia volt Fekete György szülőháza is, itt jött világra 1932. szeptember 28-án. Édesapja, Fekete Károly református lelkész volt, ő építtette a város református templomát.

Fekete György a Magyar Iparművészeti Főiskolát 1957-ben végezte el, művészeti alkotómunkája a belsőépítészet csaknem minden területét átfogta.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az MDF-be 1988-ban lépett be, 1990-től 1994-ig a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes kulturális államtitkára volt, majd pedig országgyűlési képviselő 1994-98 között. Az MDF-ből 1995-ben kilépett, ezt követően politikusi pályáját 1996-tól a KDNP-ben folytatta, a pártnak 1997 és 2001 között az alelnöke volt.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az emlékező ünnepségen Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos, valamint Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke szólt Fekete Györgyről.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Áldást mondott dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az ünnepség résztvevőinek képviseletében Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere helyezett el koszorút az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában