megemlékezés Kercaszomorban

2020.08.03. 07:00

Maroknyi magyar történelmet alakító győzelme

Maroknyi magyar alakította Európa történelmét száz évvel ezelőtt a vasi községben. 1920. augusztus elsején helyi gazdák, valamint a településen szolgálatot teljesítő határőrök közösen robbantottak ki fegyveres felkelést a települést megszálló szerb csapatok kiűzésére.

Gyuricza Ferenc

Dr. Gulyás Gergely (balról), Kapornaky Sándor és V. Németh Zsolt a leleplezett emlékmű előtt Fotó: Gyuricza Ferenc

Erre az eseményre – az akkor még önálló településnek számító Szomoróc visszafoglalására, valamint a trianoni határok ennek hatására történt módosítására, azaz a falu Magyarországnak ítélésére – emlékeztek szombaton a Communitas Fortissima emlékmű avatásával. Az ünnepség szónoka a Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Gulyás Gergely volt, aki bevezetőjében úgy fogalmazott: Kerca és Szomoróc olyan kis falvak a magyar hazában, melyeknek évezredes küldetést adott a határ védelme. Ehhez a küldetéshez pedig az Árpád-kortól egészen a XX. századig bátor emberekre volt szükség, akik tudták, hogy mi múlhat az ő személyes helytállásukon.

Soós Kálmán és unokái felmenőik, Balaitz Gyula, Papp József, Soós Kálmán és Soós Sándor tiszteletére virágot helyeznek el a szombaton felavatott Communitas Fortissima emlékműnél. A négy férfi azon hősök közé tartozott, akik pontosan száz évvel ezelőtt fegyveres felkelés során űzték ki a falut megszálló délszláv erőket.

– Az I. világháború után az egyik legfőbb kérdés az volt, mi marad meg Magyarországból, a határ menti településekből, a családok sok száz éves örökségéből, mi marad meg egy ország és egy nemzet életéből – mutatott rá dr. Gulyás Gergely, majd azt mondta: az itt élők bebizonyították, hogy a reménytelennek tűnő küzdelem is hozhat eredményt.

A minisztert megelőzően a község polgármestere, Kapornaky Sándor, valamint a térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt szólt a jelenlévőkhöz. Előbbi szerint az emlékmű és az azt körülvevő park nemcsak a bátrak iránti tisztelet szimbóluma lesz, de annak a tanösvénynek a kezdőpontja is, amelyet az Őrségbe érkező túrázók számára hoznak létre. V. Németh Zsolt szerint bár a történelmet a történészek vetik papírra, az igazi történelem azonban mindig az egyes emberek történeteiből áll össze, melyek apáról fiúra való átadása a nemzet emlékezetévé válik, ahogyan ennek példáját Kercaszomoron is látjuk.

A Communitas Fortissima emlékművet leleplezése után Gregersen-Labossa György evangélikus, illetve az Egyesült Államokból érkezett Király Tibor és a helyi Ozsváth Imre református lelkészek, valamint Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános áldotta meg és szentelte fel, majd a koszorúzást követően az egykori hősök hozzátartozói, leszármazottai helyezték el a hála, az emlékezés és a kegyelet virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában