dr. Palkovics László két elektromos autót ajánlott fel

2020.08.15. 11:35

Felavatták az inkubátorházat Lentiben (frissítve)

Szombaton délelőtt ünnepélyes keretek közt avatta fel a mintegy 200 millió forintos költségvetéssel felújított modern inkubátorházat Lentiben dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth László, Lenti polgármestere.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

Nem volt véletlen dr. Palkovics László Lentiben tett felajánlása, hisz az inkubátorház parkolójában kétállásos smart töltőoszlopot helyeztek el az elektromos járművek számára.

- Az inkubátorház hightech irányba fejlődött, a felújítás mellett napelemeket kapott, az elektromos töltőállomás pedig jelzi: a város készül arra, hogy nagyobb számban jelennek itt meg elektromos autók – mondta a miniszter. – A 25 ezer fős városokban elindítottuk az elektromos autóbusz programot, de hogy Lenti se maradjon ki, két elektromos járművel folytatjuk a sort.

A miniszter a koronavírus- járvány gazdaságra gyakorolt hatásairól, illetve következményeiről is beszélt. Elmondta: a tavaly elért 5 százalékos növekedéssel indultak el 2020-ban, a magyar gazdaság az idei első negyedévben 2 százalékos bővülést ért el. A júniusi mélypont után ismét növekedéssel számolhatnak, a fontos szektorok jelentős részében jól vészelték át ezt az időszakot. A járványhelyzet megmutatta, hogy az országnak, közösségeknek több lábon kell állniuk. Lentire is utalva hangsúlyozta: a turizmus kiemelt ágazat, a járvány okozta válság előtt 11 százalékos GDP-hozzájárulással bírt.

Arról is beszélt, hogy legutóbb egy helyi faipari csarnok avatásán vett részt Lentiben, most pedig az inkubációs központ fejlesztése valósult meg. E beruházások jól illeszkednek a magyar kormány gazdaságpolitikai elképzeléseihez, melynek kiemelt területe a magyar tulajdonú vállalatok erősítése, versenyképességük javítása. A 2021–2027-es tervezési időszakban a rendelkezésre álló 52 milliárd eurós uniós forrás több mint 33 százalékát gazdaságfejlesztésre, a kis- és középvállalkozások erősítésére kívánják fordítani.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a határ menti térséget ért hátrányokról beszélt, melyeket ma már előnyére fordíthat ez a régió. Arról is szólt, hogy az országban több mint 700 ezer kkv működik és biztosít sokaknak megélhetést, köztük Lentiben is, ahol fontos tovább erősíteni a termelőszektort.

Horváth László polgármester részletesen ismertette a felavatott beruházást. Elmondta, hogy a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által működtetett inkubátorház teljes megújítása, modernizálása, az eszköztár és a szolgáltatások fejlesztése a térség gazdasági helyzetét javítja. A tervek szerint 12 induló vállalkozás fejlődéséhez járulnak hozzá a projekt keretében. Ami az elvégzett munkálatokat illeti: megvalósult az épület energetikai korszerűsítése, 42 napelem került a tetőre, átalakult az inkubátorház külleme, a belső terek, valamint 32 beállót magában foglaló parkolót alakítottak ki, továbbá az épület jobb megközelíthetőségét gyalogos járda is biztosítja

Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában