Alpintechnika

2020.08.12. 07:00

Veszélyessé vált ágakat távolítottak el Zalaegerszegen

Több tucat elszáradt és veszélyessé vált ágat távolítottak el vasárnap a megyeszékhelyen a Zrínyi úti platánokról.

Arany Gábor

Elindulnak a koronába a faápolók. Az előtérben tartja a kötelet Takács Soma, felette pedig Cseh András mászik Fotó: a szerző

A műveletet az önkormányzat megbízása alapján a baktüttösi Alpingreen Kft. szakemberei végezték el, néhány esetben 39 méter magasra feljutva a köteleken. Tóth-Tanner Balázs, a cég vezetője, a munka irányítója elmondta, hogy a közúti és gyalogosforgalmat veszélyeztető ágak eltávolítására először emelőkosaras gép került szóba, ám az legfeljebb 27 méter magasságig képes felnyúlni, így a feladatot nem lehetett volna arról elvégezni, ezért folyamodtak az alpinista technikához. Hasonló beavatkozásokat végeznek el a város további pontjain is, ahol a magas fák találhatók, például a Platán soron – tette hozzá.

Elindulnak a koronába a faápolók. Az előtérben tartja a kötelet Takács Soma, felette pedig Cseh András mászik Fotó: a szerző

A művelet rejtelmeiről szólva elmondta, hogy a koronába ágvillára feldobott vagy épp csúzlival fellőtt kötél, illetve az azt tartó ág biztonságosságát négyszeres túlterheléssel ellenőrzik, mielőtt elindulnak a magasba a faápolók. Érdekesség, hogy nagy pontossággal 70 méter magasra lőhető fel a kötél, de szélsőséges esetben akár 90 méter is elérhető.

A Zrínyi úti 16 platánfából 14 igényelt beavatkozást, a három faápoló hétórás munkával távolította el a magasban az elszáradt ágakat, amelyek közül jó néhány már letörött, de fennakadt.

A földön eközben négy társuk – a közúton zajló forgalom időnkénti korlátozása mellett -fogadta az égből érkező ágakat, és azonnal ledarálta őket. Így mire végeztek, semmi nyoma nem maradt a helyszínen a beavatkozásnak. – A platán folyamatosan „tisztítja” magát, ennek keretében néhány ágat kikapcsol, amelyek aztán elszáradnak, idővel pedig letörhetnek és le is eshetnek. A kórházi helikopterleszálló miatt itt a fák koronáit pluszterhelés is éri, ezért rendszeresen ellenőrizni kell az állapotukat, mert még a lezuhanó kisebb ágak is komoly sérülést okozhatnak. Itt pedig előfordultak karvastagságúak is – mondta végezetül Tóth-Tanner Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában