Roma kulturális kavalkád

2020.08.31. 10:00

A cigányság sokszínű kultúráját mutatták be Nagykanizsán és Lentiben

Kanizsán az „ANOSZTRU” Országos Egyesület a Roma kulturális kavalkád elnevezésű programsorozat keretében a Honvéd Kaszinó előtti sétálóutcában rendezte meg az I. Nagykanizsai roma fesztivált.

Benedek Bálint, Korosa Titanilla

Az első kanizsai roma fesztiválon a Kopár Band, Kopár Antal (balról) és fia, ifjabb Kopár Antal is muzsikált

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsa

A megnyitón Teleki László, az „ANOSZTRU” és a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: céljuk, hogy a városban és környékén élő roma és nem roma fiatalok megismerkedhessenek a cigányság színes, érdekes kultúrájával, ősi és egyedien gazdag népművészetével. A közös élmények lehetőséget adnak egymás elfogadására s kölcsönös megbecsülésére. Horváth Jácint önkormányzati képviselő köszöntőjében a nemzetiségi önkormányzatok közötti összefogásra hívta fel a figyelmet. Szerinte a kultúrák sokszínűsége csak így ismerhető meg és fedezhető fel. A programok sorában fellépett a kanizsai Kopár Band együttes és a Fehér Kígyó együttes is.

Az első kanizsai roma fesztiválon a Kopár Band, Kopár Antal (balról) és fia, ifjabb Kopár Antal is muzsikált Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Lenti

Lentiben a kultúrák közti együttműködés jegyében rendeztek roma nemzetiségi napot az elmúlt hétvégén a városi művelődési központban, az idei már a harmadik volt a sorban. Az eseményen Horváth László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg a Nyilas Istvánné roma nemzetiségi önkormányzati képviselő képeiből összeállított kiállítást, melynek fotói roma embereket, életképeket mutatnak be. A kora estig tartó nemzetiségi napon roma népismereti totó is várta az érkezőket a roma kultúrára, szokásokra, étkezésre vonatkozó kérdésekkel, majd kézműves-foglalkozáson tölthették el az időt a fiatalok. A továbbiakban Horváth András zenész, a város roma nemzetiségi önkormányzatának elnökhelyettese énekelt roma dalokat, mulatós és retró slágereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában