Zúzott kő – két rétegben

2020.07.30. 07:00

Mindegyik lakóingatlan biztonsággal megközelíthető Lispeszentadorjánban

Egy közelmúltban befejeződött beruházásnak köszönhetően már valamennyi lakóingatlan biztonsággal megközelíthető Lispeszentadorjánban, függetlenül az időjárási körülményektől. A Rákóczi utca felújítását a Magyar Falu Program támogatásával végeztette el az önkormányzat.

Gyuricza Ferenc

Árkus Béla polgármester a felújított Rákóczi úton Fotó: Gyuricza Ferenc

A Rákóczi utca a dél-zalai község egyetlen olyan belterületi közútja, amelynek nincs aszfaltburkolata. Árkus Béla polgármester elmondása szerint állapota ezért is volt rosszabb az átlagosnál, amit az elmúlt évek során többször is szóvá tettek az érintett lakók.

Árkus Béla polgármester a felújított Rákóczi úton Fotó: Gyuricza Ferenc

– A végleges megoldást természetesen az aszfaltozás jelentené, ám amíg annak igencsak tetemes költségét elő nem tudjuk teremteni, addig is szükségesnek láttunk egy átmeneti felújítást – mondta a polgármester. – Maga az út 580 folyóméter hosszú, ez kapott két rétegű bazaltzúzalékot. Az alsó, durvább réteg mintegy 14-15 centiméter vastagságú, ez megfelelő alap arra, hogy bármilyen járművel közlekedni lehessen rajta, erre került egy 2-3 centiméteres finomabb fedőréteg, azaz összesen 17-18 centiméter vastagságban terítették rá az útra a zúzalékkövet a munkások. Ezzel sikerült elérnünk, hogy a falu minden egyes lakóingatlana bármilyen időjárási körülmények között megközelíthetővé vált.

Árkus Béla további adatokat is említett. Mint mondta, az út faluközponthoz közelebb található, első része sűrűbben lakott, ennek eddig is zúzalékköves volt a felülete. A külterülethez közeli rész – ahol szintén van egy lakóingatlan – viszont mostanáig földút volt. A beruházás költsége közel kilencmillió forintot tett ki, ennek a fedezetét a Magyar Falu Program támogatásából tudták biztosítani. Az útfelújításra még 2019-ben pályázott sikeresen a település önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában