Segítségnyújtás

2020.07.13. 07:00

Bárhol és bármikor szükség lehet rá – Az elsősegélynyújtásról tartottak előadást Kerkabarabáson

A gyors helyszíni beavatkozás számos esetben meghatározza a beteg gyógyulásának kimenetelét, ezért nem érdemes tétovázni a mentők hívásával. Emellett kellő ismeretek birtokában mi magunk is sokat tehetünk embertársaink felépülése érdekében.

Gyuricza Ferenc

Skoda Szabolcs mentőtiszt (jobbról) Csrenkovics Kristófnak magyarázza az újjáélesztés helyes menetét Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek közt ezek a mondatok hangzottak el azon az elsősegélynyújtással kapcsolatos előadáson, amelyet a kerkabarabási művelődési házban a lenti mentőállomás munkatársai, Vercz-Vinkó Kata és Skoda Szabolcs mentőtisztek a saját munkájuk során szerzett konkrét tapasztalatokkal is igyekeztek alátámasztani.

Skoda Szabolcs mentőtiszt (jobbról) Csrenkovics Kristófnak magyarázza
az újjáélesztés helyes menetét Fotó: Gyuricza Ferenc

– Bárhol és bármikor szükség lehet rá – kezdte előadását Skoda Szabolcs, majd részletesen ismertette, mentő hívásakor milyen információkkal tudjuk elősegíteni, felgyorsítani az egészségügyi dolgozók munkáját. A mentőtisztek azt is bemutatták, mi magunk mit tudunk tenni a helyszínen a beteg vagy a sérült érdekében. Elsősegélynyújtáskor egyik legfontosabb teendő a korábban stabil oldalfekvésként ismert, ma már mentési testhelyzetnek nevezett pózba történő elhelyezés, illetve szükség esetén az újraélesztés megkezdése. Előbbit szinte mindenkor megtehetjük – a kevés kivételek közé tartozik azon gyógyszermérgezések esete, amikor a betegnek nincs hányási ingere –, az újraélesztés mielőbbi megkezdése pedig azért fontos, mert oxigénhiányos esetben az agyi idegsejtek elhalása 4–7 percen belül elkezdődik, s a térség földrajzi sajátosságai, a települések mentőállomástól való távolsága, valamint az úthálózat állapota miatt ennyi idő alatt nem minden esetben tudják garantálni a mentők a kiérkezést.

Skoda Szabolcs szólt arról is, hogy Zalában milyen járművekkel rendelkezik a mentőszolgálat. Mint mondotta, az eset- vagy rohamkocsik, a Sármelléken állomásoztatott mentőhelikopter, illetve a 2016 februárjában „hadrendbe” állított mentőorvosi kocsik eszközparkja egy kórházi intenzív osztály felszereltségével egyenértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában