Szent Kristóf áldását kérték

2020.07.28. 14:00

Az autókon kívül még motoros kerekesszéket is szenteltek Zalában

Tornyiszentmiklóson is szép számban kérték Szent Kristófnak, az utazók védőszentjének áldását járművükre vasárnap a reggeli szentmisét követően.

Korosa Titanilla

Tüske József plébános a vasárnapi szentmisét követően szentelte a járműveket Fotó: Korosa Titanilla

A Kristóf napját megelőző és az azt követő hétvégén országszerte autószentelést tartottak. Zalában is több település bekapcsolódott a hagyományos programba. Zalaegerszeg mellett többek között Lentiben, valamint Dobriban és Kerkaszentkirályon kaphattak áldást járműveikre a tulajdonosok.

Tornyiszentmiklóson komoly hagyománya van a szentelésnek, melyet mintegy 25 évvel ezelőtt a helyi, akkoriban Lentiben szolgáló Tüske József plébános indított útjára.

Tüske József plébános a vasárnapi szentmisét követően szentelte a járműveket Fotó: Korosa Titanilla

– A rendszerváltozás után kapott lángra ez a kezdeményezés, bár nálunk nem igazán volt hagyománya akkor, inkább Ausztriában és Szlovéniában. Mi a szlovénoktól vettük át az országban szinte elsőként, majd többfelé elterjedt – mondta Tüske József. – Kristóf neve azt jelenti, hogy Krisztus-hordozó, utazókat segített át egy zajló folyón, ezért lett az utazók védőszentje.

A szentmisén a plébános arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy megfontoltan közlekedjenek, vigyázzanak maguk és mások testi épségére, és ha bajba jutott embert látnak, annak jó szívvel segítsenek.

A plébános két éve megkapta a Szent Kristóf Érdem­érem arany fokozatát, ami a Magyar Autóklubtól kapható legnívósabb kitüntetés. Az autók megáldásában negyed évszázada működik közre, de a klubnak már mintegy 40 esztendeje tagja. A program szervezésébe a Magyar Autóklub, s annak zalai tagjai, képviselői is bekapcsolódtak. Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke a kezdeményezésről Tornyiszentmiklóson elmondta, hogy a régióban több mint tíz helyen, Zalában pedig öt-hat helyen tartanak autószentelést.

– Hosszú távú programként tekintünk a Kristóf-napi autószentelésre, mert az általunk képviselt, és az áldásban felsorolt értékek – a biztonságos közlekedés, érjünk haza épségben, legyünk szerencsések – megegyeznek. – A szentelésekre nemcsak autókat, hanem motorkerékpárokat, bicikliket és még motoros kerekesszékeket is elvisznek. A közlekedők partnerei kell, hogy legyenek egymásnak, akkor lesz biztonság az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában