Indult büntetőeljárás, lelepleztek szabálysértőket

2020.07.17. 07:00

A „zöldkommandó” járőrei is őrzik a rendet Lentiben

Több szabálysértésre is fény derült a városban a tavaly kiépített közterületi térfigyelő kamerarendszer jóvoltából. A tapasztalatokról és a „Zöldkommandó” járőrszolgálat tevékenységéről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be az együttműködő szervezetek.

Korosa Titanilla

Szabó Gábor, dr. Farkas Tibor, Horváth László, Tótivánné Kovács Ildikó és Gasparics Győző a tegnapi sajtótájékoztatón

Fotó: Korosa Titanilla

Horváth László polgármester a járőrszolgálat létrehozásának és a kamerarendszer kiépítésének előzményeit elevenítette fel. Mint mondta: több jelzés érkezett az önkormányzathoz illegális hulladéklerakásról, pedig a város egész területén megszervezik a szemételszállítást és lomtalanítási akciókat is hirdet a szolgáltató.

Szabó Gábor, dr. Farkas Tibor, Horváth László, Tótivánné Kovács Ildikó és Gasparics Győző a tegnapi sajtótájékoztatón
Fotó: Korosa Titanilla

Horváth László kiemelte, hogy az illegális hulladékelhelyezés meggátolására, illetve az esetek leleplezésére építették ki a térfigyelő kamerarendszert. A [email protected] címen keresztül pedig a környezetvédő programba bekapcsolódhat a lakosság is.

A város több pontján az­óta folyamatosan készülnek a felvételek, a rendőrség figyeli ezeket. Az eddigi tapasztalatokról dr. Farkas Tibor alezredes, a Lenti Rendőrkapitányság vezetője beszélt. Közölte: a kezdeményezésbe bekapcsolódó felek együttműködése kiváló, létrejött egy olyan újdonság, ami segíti a városban a rend fenntartását. Háromszintű védelem épült ki, melynek része a rendszeres helyszíni ellenőrzés, valamint a kameraképek figyelemmel kísérése is. A bejelentések és ellenőrzések következményeként egy büntetőeljárás indítottak, az elkövető veszélyes hulladékot helyezett el az egyik tárolóban. Az illetőt azonosították, az eljárás ellene még folyamatban van. Emellett 16 szabálysértési eljárásról is beszámolt a kapitányságvezető, az elkövetőket mindegyik esetben azonosították. Dr. Farkas Tibor a kamerarendszer további hozadékáról is szólt. Elmondta, hogy a felvételek visszanézése során más bűnelkövetők is a rendőrség látóterébe kerültek. Találtak közlekedési szabálysértőket, lelepleztek egy templomi fosztogatót, illetve azt az illetőt is, aki a városközpontban a szökőkútban fürdött.

A továbbiakban Tótivánné Kovács Ildikó, a Lenti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. vezetője részletesen ismertette a különböző hulladékfélék elhelyezésére vonatkozó helyi szabályokat, illetve a magánszemélyek és a gazdasági szervezetek kötelezettségeit is.

A tájékoztatón jelen volt Szabó Gábor, a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület, illetve Gasparics Győző, a Lenti Polgárőr Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában