Gyakorlati tudás

2020.06.26. 07:00

Modern eszközökkel bővült a Vajda János Gimnázium laboratóriuma

Digitális laboreszközökkel és távcsövekkel bővült a Vajda János Gimnázium laboratóriuma, így a diákok saját gyakorlati tapasztalataik útján is tudják bővíteni, mélyíteni tudásukat.

Keszey Ágnes

A Vajda-gimnázium Fotó: ZH-archívum

A gimnázium másfél millió forintos támogatást nyert az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázati programjában. Így lehetőség nyílt több modern eszköz beszerzésére. Ezek egyike a digitális labor, melynek 23 darabos készletével a fizika szinte minden témakörének kísérleteit el lehet végezni. A mérőeszközök, szenzorok, szondák alkalmasak majdnem valamennyi, középiskolában tanult fizikai mennyiség mérésére, kiértékelésére.

Farkas László fizika szakos mestertanár, projektvezető közlése szerint a modern labor lehetőséget kínál arra, hogy a tehetséges tanulók fejlesszék a kreatív, innovatív, absztrakciós képességeiket. A két távcső a csillagászat témakör elengedhetetlen kelléke, a csillagos égbolt megfigyelését, az asztrofizikai jelenségek tanítását nagymértékben elősegíti. A diákok egyik kedvenc témakörét, a csillagászatot nemcsak „krétafizikával”, hanem valódi megfigyeléssel, tapasztalással összekötve tudják ezentúl tanítani, amely a tantárgyi motivációhoz, az eredményességhez is hozzájárul.

A Vajda-gimnázium Fotó: ZH-archívum

A mérés, a kísérletezés felkeltheti az érdeklődést azokban a reál gondolkodású tanulókban is, akik még nem kötelezték el magukat egyetlen tudományterület mellett sem. A pályázat segítségével mód nyílik a tehetséggondozó műhely kibővítésére, bekapcsolódni a tudományos diákköri, innovációs versenyekbe, a természettudományos tanulói kutatásokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában