Zrínyire emlékeztek és felavatták a kutat

2020.06.11. 07:00

Méltó módon ápolják Zrínyi Miklós emlékét Őrtiloson

Zrínyi Miklósra emlékeztek szerdán a somogyi település és a Zala megyei Belezna határán lévő, Kakonyai-dombon található Zrínyi-Újvár emlékműnél. Az esemény keretében avatták fel azt a kutat is, amit a közelmúltban újítottak fel.

Szabó Zsófia

A képen az ünneplők egy csoportja, balról a harmadik Németh Szilárd a felújított kút előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Többször beszámoltunk korábbi írásainkban Zrínyi-Újvárról s az ahhoz tartozó kút történetéről. Utóbbiba dobták annak idején a törökök az egykori várvédők holttestét. A vár helyét anno először dr. Vándor László régész, volt megyei múzeumigazgató publikálta, amelyet később a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elődje, a korábbi Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatói, növendékei erősítettek meg, majd somogyi régészek tártak fel. A vár kútját pedig 2017-ben tárták fel, majd korhű dokumentumok alapján rekonstruálták a létesítményt.

A képen az ünneplők egy csoportja, balról a harmadik Németh Szilárd a felújított kút előtt
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A munkálatokat a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatta. Az anyagi források elnyerésében Cseresnyés Péter államtitkár is segített, valamint a környékbeli települések, továbbá Nagykanizsa és Zalaegerszeg polgármesterei szintén pénzeszközökkel járultak hozzá a rekonstrukcióhoz. A tervező ingyen dolgozott, a Zalaerdő Zrt. a beruházáshoz szükséges tölgyfa anyagot biztosította, sokan pedig társadalmi munkájukkal segítették a rekonstrukciót.

A felújított kút
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az eseményen dr. Vándor László elevenítette fel a vár és a kút feltárásának történetét, majd a résztvevők megkoszorúzták a kút szomszédságában lévő emlékművet. Ezt követően a kutat Laczkó Flórián római katolikus plébános és Székely Attila főhadnagy, protestáns tábori lelkész áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában