A külföldi szállásadók érdeke, hogy odafigyeljenek a higiéniára

2020.06.08. 07:00

Megnyíltak a határok Európa felé – Így látják a zalaiak a helyzetet

Pénteken reggel nyolc órától korlátozások nélkül léphettek be egymás országaiba a magyar, az osztrák, a cseh és a szlovák állampolgárok.

Benedek Bálint

Horvátország is felkészült a turisták biztonságos fogadására

Fotó: Shutterstock

Azonban jó tudni, hogy egyelőre Horvátországból visszatérve kéthetes kötelező, hatósági házi karantén vár a magyar utazókra; ezt a helyzetet a legtöbben nyilván szeretnék elkerülni. Az utazási lehetőségekkel és az éledező kínálattal kapcsolatban a nagykanizsai Tulezi Anikó utazási tanácsadó lapunknak elmondta: – Van egy olyan társadalmi réteg, akiknek hiába gyönyörű a magyar táj, minél előbb szeretnének külföldön is pihenni. Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a tengerparti üdülőhelyekre – mondta a szakember.

Kivétel nélkül minden szállásadó, aki a turizmusból él, nagyon odafigyel a koronavírus-járvány miatt kialakult védekezési protokoll fokozott betartására. Például a tunéziai idegenforgalmi hivatal a napokban hivatalos tájékoztatást tett közzé az ország egészségügyi körülményeivel és az idegenforgalmat érintő megelőző intézkedésekkel kapcsolatban. Beszámoltak arról, hogy az ország vezetése nagyfokú körültekintéssel és alapossággal járt el a vírus előidézte helyzet kezelésében, a hatékonyság, a megelőzés és a biztonság szempontjából Tunézia a világ élvonalába került. Az idegenforgalmi létesítmények számára létrehoztak egy minősítést – „#Ready-and-safe”, azaz „Készen állunk és biztonságosak vagyunk” –, amely biztosítja, hogy az ezzel rendelkező turisztikai és vendéglátóipari egységek megfelelnek a WHO érvényes ajánlásainak.

Horvátország is felkészült a turisták biztonságos fogadására
Fotó: Shutterstock

Tulezi Anikó hozzátette: egy törökországi teljes ellátást biztosító szálloda ugyanúgy megadja a kényelmi szolgáltatásokat a vendégnek, ám sokkal jobban ügyel a higiéniára, s nem ad ki annyi szobát, mint korábban. Odafigyelnek arra is, hogy az étteremben egymástól meghatározott távolságot tartsanak a látogatók. Sőt a svédasztalos kiszolgálás is jelentősen változott, a vendég helyett a védőfelszerelésbe öltözött személyzet tevékenykedik egy plexilap mögött. A hotelek medencéiben meghatározott számú ember tartózkodhat egyszerre, a nyugágyakat ötpercenként fertőtlenítik. Valóban óriási a készültség, annak érdekében, hogy a nyaralás tényleg a feltöltődésről, a pihenésről szóljon. A közösségi közlekedésben, így a repülőgépeken is nagy a szigor, az arcmaszk a személyzet és az utasok számára is kötelező. Kizárólag előre csomagolt élelmiszereket kaphatnak az utasok. Sőt minden leszállást követően légfertőtlenítés történik, illetve az üléseket egyenként megtisztítják.

A kanizsai Molnár-Rodek Bernadett imád utazni, a szabadsága 90 százalékát eddig külföldön töltötte. Elmondta: sajnos a koronavírus ebben most megakadályozta, épp március végén utaztak volna. Reméli, hogy az enyhüléssel és határnyitásokkal újra elérhetővé válik az élmény. Szeptemberben zarándokutat terveznek Medjugorjébe, míg október végére Portugáliába foglaltak.

– Előtte pedig itt a nyár, ami egyet jelent a tengerrel, ezúttal a horvátokét vesszük célba – tette hozzá. – A külföldi utazásaink során mindig megbízható utazásszervezővel működünk együtt. A járvány miatt az utazás folyamata, élménye is megváltozik. A biztonsági előírások pedig velünk maradnak, míg ellenszer nem lesz a vírusra. Ez érinti a szállásokat, az utazást, az idegenforgalmi látványosságok felkeresését – de, valamit valamiért – mondta Molnár-Rodek Bernadett.

A zalaegerszegi idegenvezető, Sóska Zoltán 15 éve dolgozik szakmájában, s már több mint 20 országban járt. A férfit megdöbbentette a járvány gyors és kíméletlen terjedése. Ő is nehéz helyzetbe került. Számos országos és regionális utazási iroda vagy teljesen lemondta a szervezés alatt álló útjait, programjait egészen 2020. június 30-ig, illetve az adott országra vonatkozó rendelkezésektől tette függővé további lépéseit.

– A munkavállalók tekintetében embert próbáló időszak ez, hiszen a buszos vállalkozók, a gépkocsivezetők, az idegenvezetők, az utazásszervezők többhetes, akár hónapokon átívelő előkészítő munkája pillanatok alatt teljesen átértékelődött – magyarázta Sóska Zoltán. – S ott vannak az utasok, a közösségek, csoportok és a szervezett kereteken belül utazni vágyó emberek, őket is kitartásra és reményre buzdítjuk. Amikor javul a helyzet, még inkább örülünk az újbóli találkozásoknak és hálásak lehetünk, hogy együtt felfedezhetünk egy-egy turisztikai desztinációt.

A külföldön élő zalaiak szerint egyelőre főleg a helyiek merészkednek ki az utcákra. Erről számolt be a surdi Gelencsér Laura, aki az osztrák Salzburg melletti Thalgau településen felszolgáló egy pékségben. De hasonló a helyzet Németországban is. A Berlinben színházi rendezőként dolgozó kanizsai Bazsó Adrienn szerint a turisták még távol tartják magukat az országtól, most azt tesztelik, hogy a hazájukban mennyire működik a „szabadság”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában