Balatonfüredről indulnak

2020.06.12. 11:30

Keresik a Balaton fagyiját – A zsűri körbeutazza a tavat, hogy megtalálja a legjobb ízt

Pénteken indul a Balaton fagylaltja verseny, amelyben a tó körül utazó zsűri a benevezett 13 kézműves fagyizó idei kreációját minősíti. Tagja a bíráló testületnek a tavalyi győztes gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere, Somogyi Renáta is, aki szerint a díj nagy presztí­zsű, és kóstolásra csábítja a vendégeket.

Péter B. Árpád

Somogyi Renáta a tavaly győztes kreációval, az Illatos Izabellával. Idén a zsűri tagja lesz

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A Balaton fagyiját 2015 óta keresi minden esztendőben a Balatoni Turizmus Szövetség, amely ezzel a kezdeményezéssel a tó körüli települések fagylaltozóit és kézműves termékeit akarja népszerűsíteni.

– Balatonfüredről indulunk, és körbejárjuk a tavat – mondta Somogyi Renáta. – Számomra a legfontosabb szempont az íz, az állag, a textúra és a kreativitás együttese. Hiszek abban, hogy az egyszerű, letisztult ízekből is lehet kiváló fagylaltot készíteni egy kis csavarral.

Somogyi Renáta a tavaly győztes kreációval, az Illatos Izabellával. Idén a zsűri tagja lesz
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A fagylaltmester szerint ez nagy presztízsű verseny, és bizonyosság arra, hogy a Balaton környékén vannak olyan cukrászok, akik nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minőségi kézműves fagylaltot készítsenek.

– Minden egyes kolléga, akivel eddig beszéltem, lelkiismeretesen készül – tette hozzá a szakember –, hiszen az eredmény befolyásolja azt is, mennyien látogatnak el az adott fagylaltozóba. Hozzánk a győzelmek után az ország különböző tájairól, sőt, még Erdélyből is jöttek.

A Bringatanya eddig kétszer nyert, ’17-ben a Festeticsek mandulás csókjával, tavaly pedig az Illatos Izabella nevű kreációval, ezeken túl pedig 2016-ban különdíjas lett a Gyenesdiós nevű fagyijuk. Somogyi Renáta azt mondta, a fagylaltízek is követik a gasztroforradalmat, így mindig szükség van az újításokra.

– A hagyományos ízvilág persze mindig előtérben lesz, de tízből nyolc vendég például a csoki és a vanília mellé kér valami friss kreációt, ami nálunk az elmúlt hétvégén az avokádó lime fagylalt volt. Azt persze még nem lehet tudni, mi lesz a nyár slágere, de a közönség egyre nyitottabb, és keresi a különlegességeket is.

A fagylaltmester arról is beszélt, ma már az is fontos, hogy az ételérzékenyek számára is készüljenek minőségi termékek, mert egyre többen szenvednek például laktóz- vagy gluténérzékenységben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában