Kárt okozott a szőlőhegyen

2020.06.23. 17:30

Felhajtott a rézsűre a teherautó, a sofőr nem hagyott üzenetet

A gondos gazda szorgos keze nyomát látni mindenhol, ahogy végigtekintünk a kordonos szőlő rendezett sorain. Szűk úton jutunk el a Jánka-hegy keleti oldalán nyújtózkodó birtokra.

Arany Gábor

A tulajdonos, dr. Kocsis Gyula mutatja a helyszínt. Feljelentést tett a rendőrségen Fotó: Arany Gábor

A reggeltől estig napsütésben fürdő, dél felé enyhén lejtő lankán a szőlőkordonok utolsó sora szinte az út mentét szegélyezi. Aki erre jár, óvatos haladásra készüljön, mert az egy nyomról nincs hová letérni. Személyautóval ez nem megoldhatatlan probléma, de a tehergépkocsik vezetőjét próbára teszi, amit nem mindenki áll ki. Ennek jól látható nyomait mutatta meg nekünk dr. Kocsis Gyula, aki a Rövid-Jánka utca egyik birtokát gondozza tiszteletre méltó aprólékossággal. Éppen ezért vette zokon, amikor szerdán a napi kerti teendők elvégzésére kiért a szőlőhöz, és azt látta, hogy az út menti rézsűre valami nagyobb jármű hosszú métereken fölkapatott. Több helyen elnyomta a kordon karóit, egyet ki is tört a helyéből, és volt, ahol a csepegtető öntözés vezetéke is áldozatul esett a manőverezésnek.

A tulajdonos, dr. Kocsis Gyula mutatja a helyszínt. Feljelentést tett a rendőrségen Fotó: Arany Gábor

– Kedden este, amikor hazamentem, még minden rendben volt, másnap dél körül jöttem ki, hogy folytassam a munkát, és ez a kép fogadott – mutatta a jól látható teherautókerék-nyomokat és a kitört karót. – Nagyon szűk itt a hely, értem én, hogy kifogott a sofőrön, de azt látnia kellett volna már az elején, hogy nem fog elférni. Végighúzta több tíz méteren a szélső kordont, nemcsak a karókat döntötte ki, hanem faágakat is lerepített, ezt biztos észrevette, mégis ment tovább, pedig a külső visszapillantó tükrét is letörte közben, a maradványait megtaláltam a szőlő szélén. Ezek után annyit azért elvártam volna tőle, hogy itt hagy egy cédulát, amin elnézést kér, esetleg felajánlja a kár megtérítését vagy a segítségét, mert pár óra alatt rendbe lehetne hozni ezt a rombolást – magyarázta.

Azt is elmondta dr. Kocsis Gyula, hogy az egyik szomszéd úgy látta, hogy az áramszolgáltató teherautója járhatott erre. Az információ alapján az E.ON sajtószóvivőjét, Varga Ivettet kerestük meg. Ő arról adott tájékoztatást, hogy minden esetben, amikor a közüzemi céghez kapcsolódó munkálatok során kár keletkezik, megtérítik, például rendszeresen fizetnek taposási kárt. Ez esetben azonban nem ők, illetve alvállalkozóik dolgoztak itt, mert a kimutatásuk szerint az elmúlt hetekben nem volt tennivalójuk azon a környéken.

Olvasónk a rongálás miatt feljelentést tett. A nyomozást segítheti, hogy a hegyre vezető utak bejáratát térfigyelő kamera felügyeli, így remélhetőleg a teherautó sofőrjének is nyomára jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában