Trianon 100. évfordulója

2020.06.02. 09:00

Egy harang születése Zalaapátiban

Emlékharangot öntetett a település Trianon 100. évfordulójára. A remekművet Vajda László tiszaeszlári kovácsmester készítette s hozta el új lakóhelyére.

Péter B. Árpád

Képünkön a harang fogadásának ünnepélyes pillanatai, balról az alkotó, Vajda László kovácsmester, jobbról a második Vincze Tibor.

Fotó: PBÁ

A harang megérkezésének tiszteletére rendezett ünnepen Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere emlékeztetett, a trianoni nem szerződés volt, hanem diktátum, melynek következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát.

– Ma már nem siránkozni vagy keseregni kell emiatt – folytatta –, de soha nem szabad felednünk, mi történt akkor nemzetünkkel, ennek a gondolatainkban ott kell élnie. Az emlékezést segíti ez a harang is, amely szimbólum: összeköti az eget és a földet, s az Isten és az ember közti kapcsolatot is jel­képezi.

Képünkön a harang fogadásának ünnepélyes pillanatai, balról az alkotó, Vajda László kovácsmester, jobbról a második Vincze Tibor.
Fotó: PBÁ

Vajda László kovácsmesternek – aki most Tiszaeszlár polgármestere – országszerte már majdnem száz harang fűződik a nevéhez.

– A megrendeléstől kilenc hónap telik el a kiszállításig, s nem véletlen az időtartam és az emberi analógia: egy harang nem készül, hanem (meg)születik – fogalmazott. – Az öntés végéig nem tudjuk, mit alkottunk, ez majd csak akkor derül ki, ha kibontjuk a formaszekrényt, megtisztítjuk a harangot és megszólaltatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában