Idén is bejött a népi jóslat

2020.05.13. 12:00

Pongrác, Szervác és Bonifác hideg időt hozott, de fagy nem volt

Már éppen kezdtünk hozzászokni a nyarat idéző meleghez, ám a fagyosszentek tegnap közbeszóltak. Harcz Endre viharvadász szerint a népi megfigyelés gyakran beigazolódik: hűvösre fordul ilyenkor az idő. Elmondta: a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a talaj közeli zsenge növényzet ilyenkor rendkívül érzékeny.

Benedek Bálint

Remélhetőleg nem tart sokáig a szeles, hűvös idő Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A Pongrác, Szervác és Bonifác napjához kapcsolódó népi megfigyelés szerint tavasszal ilyenkor támadnak az utolsó fagyok, mondta Harcz Endre.

Remélhetőleg nem tart sokáig a szeles, hűvös idő Fotó: Szakony Attila

– Megvizsgálva az éves középhőmérsékleti átlagok alakulását, azt világosan látni, hogy a tél elteltével mindig folyamatosan emelkedett a középhőmérséklet, majd az emelkedés megtorpant május közepén. Sokan és sokat kutatták, hogy ez miért van így. Az egyik lehetséges elképzelés, hogy az utolsó sarkvidéki eredetű hideg légtömegek ilyenkor még teret nyerhetnek a déli melegekkel szemben, viszont az elmúlt évekből jól tudjuk, hogy akár július közepén is lehetnek olyan időszakok, amikor napokig 15 Celsius-fok a hőmérséklet, és szakad az eső.

A viharvadász szerint a másik ok az lehet, hogy a mozgalmas márciusi és áprilisi időszak után május közepén lenyugszik a légkör, akkor lehet először tartósan derült, száraz idő, amikor a derült éjszakáknak köszönhetően kicsit megtorpan a napi középhőmérséklet emelkedése. Nemcsak nálunk figyeltek fel erre a jelenségre, hanem Európa több pontján jellemző ez a csökkenés a hőmérséklet éves görbéjében.

Az idei évben március végétől kezdve súlyos károkat okoztak a fagyok egészen április közepéig, majd a fagyos­szentekhez közeledve ismét olyan mértékű hidegbetörést vizionáltak az időjárási modellek, ami akár fagyokat is hozhatott volna. Szerencsére ez a hidegbetörés fagyokkal nem járt, de rossz időt, lehűlést hozott. Remélhetőleg hamarosan már csak rossz emlék lesz ez a lehűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában