Csökkenő mutatók

2020.05.04. 09:00

A fokozatosság elve látszik érvényesülni Lendván

Feloldották a március 18-án bevezetett lakhelyelhagyási tilalmat Szlovéniában, mindez azt jelenti, hogy lassan normalizálódik az élet a szomszédos országban. A járvány csökkenő mutatókat produkál, a legfrissebb adatok szerint összesen 96 fő hunyt el a koronavírus következtében.

Gyuricza Ferenc

A szomszédos állam kormányfője, Janez Jansa még a múlt hét közepén jelentette be, hogy április 30-ával feloldják a mintegy másfél hónapja érvényben lévő lakhelyelhagyási tilalmat, s könnyítenek az üzletek, könyvtárak, múzeumok nyitvatartási korlátozásain is. Mindennek oka, hogy Szlovéniában április közepe óta fokozatosan csökken az új fertőzések emelkedésének mértéke, szombaton például egyetlen új esetet sem regisztráltak. A szomszédos országban tehát úgy vélik, túljutottak a járvány csúcspontján, s a gazdaság talpra állítása érdekében bizonyos területeken enyhíteni lehet az eddigi szigoron.

Lendvai hírforrásaink szerint mindezek ellenére még nem normalizálódott teljesen az élet a szomszédos országban, inkább a fokozatosság elve látszik érvényesülni. A magyar nemzetiségi közösség egyik szellemi és kulturális centrumának számító Bánffy Központ kávézója például csak szerdán nyit ki újra, s akkor is csupán a teraszon szolgálják ki s vendégeket – ezt egyébként jogszabály is előírja számukra. A szintén a Bánffy Központhoz tartozó könyvesbolt nyitása pedig még későbbre várható. A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója, dr. Halász Albert tájékoztatója szerint a városi könyvtár hétfőtől fokozatosan indítja újra szolgáltatásait, náluk egyelőre csak a korábban már kikölcsönzött könyvek visszavitelére, illetve az előre megrendelt dokumentumok átvételére lesz lehetőség, az olvasóterem továbbra is zárva tart.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, május 2-án éjfélkor közzétett jelentés szerint Szlovéniában eddig összesen 1439 fő szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, közülük 181-en élnek a muravidéki statisztikai régióban. Az elhunytak száma 96 fő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában